Boj o český extraligový titul se pořádně dramatizuje

Žarnovica – 11. října
Tvář Mariána Šebiana se smála kulatým úsměvem. Jako sluníčko, které se právě na slánské obloze chystalo převléknout se do křiklavě červeného oblečení pro závěr svého excelentního dne na sklonku prázdnin. Bodejť by ne. Źarnovica podruhé porazila Pardubice. V tabulce si vytvořila náskok jednoho bodu. Slovenský kouč zářil. Poslední pretek jedeme doma, Maťo bude mít po polské lize, k Artjomovi Lagutovi bychom mohli mít Anderse Thomsena. Jenže člověk míní, osud mění. A je mu absolutně buřt, že škrtá velké ambice manažera SC Žarnovica. Ale boj o zlato končí až v neděli odpoledne a na Městském stadiónu se odehraje báječná podívaná.

 


Tipujte:

Když už známe sestavy, položme si znovu stejnou otázku - kdo bude vítězem extraligy?

View Results

Loading ... Loading ...

Žarnovica: Vánoce určitě již zítra, o titul se bojuje

I když má stejné skóre jako Pardubice, na hrotu tabulky staví Žarnovicu jeden velký bod převahy. S nabitou sestavou by šlo na jejím domácím stadiónu o formalitu. Jenže Martin Vaculík si ve finále polské extraligy zlomil klíční kost. A nevyšel ani tah s Andersem Thomsenem.

Jakub Valkovič nemůže v žarnovické sestavě chybět | foto Pavel Fišer

„To jsme věděli už dřív,“ říká Marian Šebian, jenž si v sobotu večer předčasně otevře vánoční dárek, protože koncert skupiny Kabát je ve Zvoleně již zítra. „Má ve Španělsku operaci s rukou. Je to pech, co nadělám. Budeme vidět, třeba to vyjde. Nikdy nebylo tak zle, aby nebylo hůř.“

Kromě Artjoma Laguty a Jakuba Valkoviče nastoupí Filip Kasan, jehož čeká premiéra v české extralize. V základní sestavě figurují také Polák Bartlomiej Kowalski a dobře známý Rakušan Sebastian Kössler coby náhradník. Ale pozor, v družstvu mohou být jen dva závodníci s jinou než slovenskou licencí.

„Sebastian bude mít v neděli licenci SMF,“ reaguje žarnovický kouč. „Všichni ostatní závodníci byli už obsazení nebo nechtěli, nebyl nikdo jiný, vyřešili jsme to s Kowalskim. Situace se vyvrbila tak, jak je. Musíme bojovat, to je všechno, co ti na to řeknu. Co naděláš?! Doufám, že to vyjde, že se kluci doma vyhecujou a zaberou.“

Sestava na nedělní odpoledne: 1 Jakub Valkovič, 2 Filip Kasan (junior ACCR/SMF), 3 Bartlomiej Kowalski (PL), 4 Artjom Laguta, 17 Sebastian Kössler (A – SMF)

 


Aktuální tabulka extraligy: 1. Žarnovica 10 (103), 2. Pardubice 9 (103), 3. Praha 6 (81), 4. Slaný 5 (79)


Pardubice: zatím zlatý bobřík mlčení

Když už telefon začne vyzvánět místo hlášky o nedostupnosti svého majitele, nikdo ho nezvedne. Důvodem mlčení Jaroslava Petráka dozajista není jeho obava z otázky, proč jej v sestavě zastoupil Timo Lahti, když se v pondělí dušoval, že Pardubice pro Žarnovicu o žádné eso neposílí. Mlžit o složení družstva není nic neobvyklého, stejně se to bere v rovině žertu.

Hynek Štichauer přijede do Žarnovice přes Kopřivnici | foto Pavel Fišer

Pardubický kouč má hodně práce. Zítra nepřijede do Kopřivnice loučit se s Josefem Francem a pak si vychutnávat plnými doušky svody života. Čeká jej závodní sobota ve Swietochlowicích, kde se MACEC Cup zastaví před svým pondělním vrcholem v Pardubicích. Spolu s ním je ve startovní listině Jan Jeníček, Jan Hlačina a David Hofman.

Podobně jako domácí rovněž Žarnovica přišla od poslední extraligy o své eso vinou těžkého zranění Václava Milíka. Na druhou stranu jsou v sestavě oba junioři, Jan Jeníček i Matouš Kameník, jež rovněž laborovali se zdravím. Potvrzen je start Andrzeje Lebeděvse i po jeho pádu při Zlaté přilbě. Scházet nemůže ani Hynek Štichauer. Nasazení zmiňovaného Tima Lahtiho, jenž letos hájí barvy Švédska, byť mu zůstává i finský pas, je dokladem, že na východě Čech boj o titul rozhodně nevzdali.

Sestava na nedělní odpoledne: 5 Hynek Štichauer, 6 Andrzej Lebeděvs (LAT), 7 Timo Lahti (S), 8 Jan Jeníček (junior ACCR/SMF), 19 Matouš Kameník

 


Sbírka pro Jana Mihálika, jenž po červnové těžké dopravní nehodě zůstal upoutaný na invalidní vozík, bude také součástí nedělního závodu. U vstupu budou pokladničky, přispět bude možné také hosteskám během závodu.


 

Praha: blázen by měnil vítězný tým

Nejdřív nic, potom ryc! Podobně můžeme shrnout působení pražské Markéty v extralize anno domni 2024. Doma poslední, v Pardubicích poslední. A pak neskutečný nástup ve Slaném. Tomáš Topinka si nenechal vyplýtvat starty Adama Bubby Bednáře jen zastupováním juniora Adama Nejezchleby. S chladnou hlavou kombinoval a vstoupil tak do klubu družstev, která porazila hvězdnou Žarnovicu.

Adam Bubba Bednář je na klíčové pozici náhradníka | foto Pavel Fišer

„Je to úplně stejný jako ve Slaným,“ přehlíží sestavu pražský kouč sestavu, jenž nahlásil na nedělní Žarnovicu. Pravda, telefon mu při řízení musí držet Pavel Ondrašík, protože na oba čekají role funkcionářů FIM při závěru mistrovství světa flat tracku v Debrecenu. Tým ve složení Adam Nejezchleba, Jan Kvěch, Daniel Klíma, Jan Macek a náhradník Adam Bubba Bednář proto povede Zdeněk Schneiderwind. Náhradní termín maďarského mítinku je totiž právě neděle a není třeba riskovat.

Praha může aspirovat na celkové stříbro, ale to by potřebovala setsakramentsky velkou přízeň Fortuny. „Doufám, že budou dobrý závody, že se bude dařit a naši kluci budou závodit,“ uvažuje Zdeněk Schneiderwind. „Honza má formu, Bubba taky, Dan jede hezky, snad se chytnou také ostatní.“

Sestava na nedělní odpoledne: 9 Adam Nejezchleba (junior ACCR/SMF), 10 Jan Kvěch, 11 Daniel Klíma, 12 Jan Macek, 19 Adam Bubba Bednář

 


Pořadatelé připomenou osobnost Jána Daniela – vítěz rozjížďky s číslem jedna si odnese krásnou plaketu na jeho památku.


Slaný: konečně správná jezdecká kombinace

Milan Mach si v předchozích letech vysloužil pověst extraligového smolaře, jemuž zlaté medaile z rukou vyrazily až závěrečné rozjížďky celé soutěže. Letos zatím bylo ještě hůř. Dvě třetí místa a domácí závod bez pohárů, aktuální postavení na konci tabulky. Na takovou bilanci nebyli ve Slaném zvyklí.

Slánské eso Eduard Krčmář | foto Pavel Fišer

„Teoreticky můžeme mít ještě bronz,“ komentuje Milan Mach svou ztrátu jednoho velkého bodu na třetí Prahu. „Uvidíme, nevzdáme se bez boje. Na titul to letos není, ale bez boje se nevzdáme.“

Na Slovensko dorazí Slaný jen ve čtyřech, Matěj Frýza tentokrát zůstává doma. K junioru Brunovi Belanovi a esu Eduardu Krčmářovi, pro něhož je česká extraliga letos hlavním závodnickým chlebem, povolal polskou dvojici Jakub Jamrog – Robert Chmiel.

„Standardní sestava,“ odtuší slánský kouč. „Takovou bych si přál vždycky, ale letos ji mám poprvé. Tyhle dva Poláci spolu ještě letos nebyli.“

Sestava na nedělní odpoledne: 13 Robert Chmiel (PL), 14 Jakub Jamrog (PL), 15 Bruno Belan (junior ACCR/SMF), 16 Eduard Krčmář, 20 neobsazeno

Napsat komentář