Světová plochodrážní zima končí v Inzellu

Inzell – 11. března
Malebné městečko Inzell v bavorských Alpách se o nadcházejícím víkendu stane dějištěm vyvrcholení finálové série světového šampionátu ledařů. Po osmi předchozích zastávkách je jasné, že všechny medaile skončí tradičně v Rusku. K titulu má našlápnuto Dmitrij Koltakov, který uskočil už o jednadvacet bodů Igoru Kononovovi. Jeho, Dmitrije Chomiceviče a Danila Ivanova však dělí pouhopouhé dva body.

Dmitrij Koltakov nasadil k trháku minulý týden v Assenu. Za dva dny dal do kupy jednačtyřicet bodů a na dráze podlehl až Danilu Ivanovovi v nedělní finálové jízdě. Loňský vicemistr světa těží z rad svého ochránce Nikolaje Krasnikova. Jemu byla na úvodní dvě kola přidělena divoká karta, kterou proměnil ve dva vítězné závody. Nicméně pozice faktického leadera patří od počátku Dmitriji Koltakovovi.

Přitom si při podniku ruského šampionátu přivodil zranění nohy. Dokonce hrozilo, že jeho sezóna letos skončí. Nakonec však odrazil nápor Igora Kononova, jenž s ním druhý den v Togliatti srovnal krok. V kazašském Almaty začal svému krajanovi, jenž před pěti lety oblékl extraligovou vestu pražského Olympu, unikat. A vrcholem se stal zmiňovaný podnik v Assenu, díky němuž je jeho náskok za normálních okolností nepřekonatelný.

Zato pro Franze Zorna byl nizozemský dvojzávod smolný. Sice se v obou případech kvalifikoval do semifinále. Po souboji s Dmitrijem Koltakovovem ovšem skončil v balících slámy. Po návštěvě lékaře už nenastoupil do repete. Navíc se v pondělí prezentoval snímky svého ošklivě zbarveného levého chodidla, na němž si přivodil čtyři faktury.

O smůle mohl mluvit i René Stellingwerf. Loni si v Mekce holandského motocyklového sportu při kolizi s Güntherem Bauerem zlomil nohu. Nyní coby divoká karta upadl už v tréninku a se zraněními ruky odstoupil.

Bratři Klatovští v neděli nadchli pět tisícovek diváků svým soubojem v rozjížďce s číslem deset, který šlo bez velkého rozmýšlení označit za nejlepší akci víkendu. Několikrát si vyměnili pořadí, aby nakonec pod šachovnicovou vlajkou projel jako první mladší Jan.

Oba jihočeští bratři se drží u sebe rovněž v průběžné klasifikaci, kde měli dlouho stejný počet bodů. Před Inzellem je však na tom Jan Klatovský o jeden bod lépe. Je proto devátý, zatímco jeho starší sourozenec desátý.

Foto: Petr Makušev a FIM/Good Shoot