Češi v akci 136

Bratři Antonín a Klatovští mají za sebou další dvojzávod finálové série ledařského mistrovství světa. V nizozemském Assenu se však kromě nich představili v akci ještě tři další čeští závodníci. V Chemnitz vyvrcholila šroubkařská série Speedway-on-Ice, jíž se magazín speedwayA-Z věnuje samostatně. Nicméně dnešní díl tradiční pondělní kompilace nebude jen o závodění na ledech, protože se rozběhl tréninkový program.


Letecký den v Assenu
Páteční Pohár Roelofa Thijse již tradičně předznamenává assenské ledařské zápolení. Ve vylučovacím KO systému vyjel první na led Lukáš Volejník, který se musel probíjet sítem kvalifikačních jízd. Začal třetím místem v rozjížďce s číslem čtyři, ale zachránil se vítězstvím v opravě.

Rozjížďka s číslem deset však pro něho byla konečnou stanicí, když do cíle před ním dojeli Charly Ebner mladší a Mika Kastren. V té chvíli se zbývající Češi, přímo nasazení do hlavní části, chystali na start.

Lukáš Hutla v rozjížďce s číslem třináct skončil třetí za rakouskou nadějí Manfredem Seifterem a vítězným Ove Ledströmem. V opravné jízdě mu explodoval motor. Lukáš Volejník se tím pádem dělil o sedmnáctou, Lukáš Hutla o patnáctou příčku.

Andrej Diviš však postoupil až mezi nejlepších osm. Semifinále jej zastihlo na čtvrté příčce, takže se objevil na startu malého finále. V něm předvedl spektakulární pád, jenž sám označil za letecký den, a protože Manfred Seifter byl již předtím diskvalifikován, obsadil sedmou pozici.

Pražané jsou na dráze
Čtvrteční odpoledne patřilo na pražské Markétě prvnímu tréninku. O víkendu se Pražané měli původně vydat trénovat do Goričanu, kde se připravoval mimo jiné Martin Vaculík. Nakonec dostala přednost logisticky výhodnější Wroclaw.

Sobotní program byl zrušen, jezdilo se až včera od dvou do pěti. „Bylo to super, dráha jako v létě,“ pochvaloval si Zdeněk Holub starší. „Stadión se přebudovává, bude to tam parádní příští rok.“

Vedle Václava Milíka, který je v metropoli Dolního Slezska domácí, si příležitost ke svezení nenechali ujít Matěj Kůs, Ondřej Smetana a Zdeněk Holub. Vymezeného času využili stoprocentně a končili až jako poslední.

Foto: Zdeněk Holub st.