Úsilí brigádníků modeluje kostěnické závodní dráhy

Kostěnice – 8. března
Pod vedením činovníků Motoklubu Úhřetická Lhota Josefa Nováka a Dana Macla dnes v Kostěnicích proběhla brigáda na místním ovále. Sešla se jedenáctka pracantů, mezi nimi nejen funkcionáři, ale i mladí začínající jezdci, jejich otcové a nadšení školou povinní brigádníci. Na připravované dráze byli vidět adepti levotočivých zatáček. Josef Novák junior, vloni úspěšně startující i na pětistovkách, dále Dušan Hlaváček s už tříletými zkušenostmi a Dan Jeníček, pro kterého to byl vůbec první kontakt s plochou dráhou.

Úkolem nedělních prací bylo zplanýrovat zeminu menšího oválu a upravit povrch obou drah pro navezení materiálu, který ještě v loňském roce sloužil jezdcům v pardubickém Svítkově. Takže ze stávající hlinité dráhy vzniknou ovály s hlinitopísčitým povrchem.

Úkolem jaksi navíc, se kterým nikdo nepočítal, byla i likvidace začínající skládky, kterou na oválu nějaký vandal stihnul založit. Původní kostěnický třistametrový ovál Hynku Štichauerovi při loňské rozlučce se sezónou v Kostěnicích svými parametry připomínal ovály, na kterých jezdil v Anglii. Vznikající stopadesátimetrový oválek s rozměry vhodnými pro jezdce kubatury stopětadvacítek vyměřil Josef Novák s pomocí Františka Kaliny. Sloužit bude pohárovým závodům, stejně tak jako tréninková plocha pro mladé jezdce.

Celá koncepce dvou oválů má svůj jasný cíl, a to podporovat mladé adepty plochodrážního sportu v jejich rozvoji a připravit jim tak prostor pro trénink. K mání jsou i vhodné motocykly s motory Honda a Shupa.

Plochodrážní nováček Dan Jeníček s otcem Jiřím se před nedávnem rozhodoval, kterému sportu se začít věnovat. Po aktivním působení souseda Dana Macla a za přispění aktuální plochodrážní vývěsky u domu Pepy Nováka padla volba celkem logicky na sport levých zatáčce. A tak nyní bude mít i tento mladý jezdec možnost a prostor, kde se naučit plochodrážnímu řemeslu.

Foto: Mirek Horáček