Richard Geyer je králem saských šroubků

AKTUALIZOVÁNO – FOTO

Chemnitz – 7. března
Eissportzentrum v saském Chemnitz nabízí takřka 7400 čtverečních metrů ledové plochy k bruslení a to nejen na rychlobruslařském ovále, ale i uvnitř kryté haly. Pod její vzletně pojatou střechou po skončení hokejové sezóny místních Crashers dnes našli azyl také plochodrážníci. V posledním podniku letošní šroubkařské série Speedway-on-Ice Richard Geyer svým dalším vítězstvím potvrdil triumf i v celé sérii. Hynek Štichauer jen díky horší bilanci umístění nepostoupil do velkého finále, ale v to malém dojel do cíle za Marcelem Kajzerem a před Romanem Čejkou. Michal Dudek zabodoval jen jednou, ale zato pořádně, když porazil Hynka Štichauera a také Ronnyho Weise.

Slunečný den končí přesunem pod střechu haly
Po sobotním obědě se do areálu chemnitzkého zimního sportoviště trousily davy lidí. Dělily se na dvě části. Jedna si půjčovala brusle a mířila na vnější rychlobruslařskou dráhu. Druhá, prakticky stejně početná, vyčkávala až dunění mantinelů při hokejovém zápase uvnitř haly vystřídá zvuk plochodrážních motocyklů.

Češi dorazili poměrně brzy, takže zbývalo dost času na zábavu s míčem. Kromě Ronnyho Weise, který školil Alaina Tripkeho praktickými zkušenostmi o jízdě na ledě, nebral trénink nikdo moc vážně. Michal Dudek na něj dle svého zvyku nevyjel vůbec. „Led jako led,“ nechal se slyšet.

Zato pro Marcela Kajzera, který loni po boku Krzyzstofa Nowackeho sympaticky kalil vodu v šampionátu českých dvojic, byly saské šroubky novinkou. Debutoval místo Christiana Hefenbrocka, jehož lákala příprava na letní část sezóny. Stejný důvod ve své omluvě Ronnymu Weisovi uvedl i Zdeněk Holub, který vyrazil trénovat do Wroclawi.

Úvodní polovina základní části žádná velká překvapení na úkor favoritů nepřinesla. Ronny Weis a Richard Geyer těžili z do detailu dotaženého nastavení svých motocyklů. A v rozjížďkách s čísly jedna a dvě přijeli do cíle s náskokem kraoučké rovinky dráhy vybudované na hokejovém stadiónu.

Hynek Štichauer už po tréninku upozorňoval na rychlost Mathiase Bartze, který si při neúčasti Zdeňka Holuba brousil zuby na konečné třetí místo. Sám měl obrovskou rozetu se čtyřiasedmdesáti zuby. „Jedu prakticky po řetěze,“ žertoval. Jedním dechem však upozorňoval na nevýhodu silného motoru, který se svou charakteristikou hodí spíše do Svítkova.

Rozjížďka s číslem tři se musela opakovat vinou pádu Alaina Tripkeho v první zatáčce. Na start repete se vrátili všichni tři. Pardubičan se měl záhy přesvědčit, že Mathias Bartz je dnes vskutku proklatě rychlý. Ke všemu ještě na sklonku druhého okruhu dostal ránu zezadu od Alaina Tripkeho.

Jako otloukaná p횝alička si ale měl připadat až v následující jízdě, které znovu dominoval Richard Geyer. I když startoval až od mantinelu, letěl bez váhání do čela. Hynek Štichauer střežil druhé místo. Marcel Kajzer, kterého poznal jako mladého začátečníka při svém působení v Rawiczi, však prahnul po jeho bodu.

V poslední zatáčce nasměroval svůj motocykl pod Hynka Štichauera. Místa v ní rozhodně nebylo nazbyt. Pardubičana podsekl a vmžiku oba leželi na zemi. Marcel Kajzer se zvedl a nechal se odmávnout v cíli. Hynek Štichauer stál u mantinelu v pravém rohu hřiště a bezmocně rozhazoval rukama.

Rozhodčí však k němu přispěchal a Hynek Štichauer prošel pod šachovnicovou vlajkou. „Ukazoval mi, a jedu do cíle,“ vysvětloval pardubický závodník, že bod má on a nikoliv Marcel Kajzer.
Když Ronny Weis vzápětí ovládl rozjížďku s číslem pět, zdálo se, že Sasy čeká suverénní, leč přece jen nudná triumfální rutina. Jenže hned vzápětí zaváhal Mathias Bartz.

Češi udělali závod
V rozjížďce s číslem šest neujel Michal Dudek ani dva metry. „Odstartoval jsem, přidal a motorka se udusila,“ popisoval. Neměl vůbec ani pomyšlení sledovat melu v první zatáčce, kde Roman Čejka nechal za sebou Mathiase Bartze.

Pravá měla však přišla v rozjížďce s číslem devět, v níž Michal Dudek triumfoval stylem start – cíl. „Odjel jako svině,“ ocenil jeho výkon Hynek Štichauer, který se usadil za ním. Rozhodně však neměl snadný život, jelikož měl za sebou Ronnyho Weise. Míšeňský plochodrážník, který šroubkům vymyslel jméno a díky svému seriál udělal ze Saska pupek malého šroubkařského světa, se musel smiřovat s nulou.

Jenže porážka lokalmatadora ambicích obou Čechů příliš nepomohla. Do velkého finále se dral Mathias Bartz, když v osmé jízdě porazil Richarda Geyera. Po tom malém prahnul i Marcel Kajzer, který v epickém duelu v rozjížďce s číslem sedm pokořil svého krajana Wojciecha Lisieckeho.

V desáté jízdě si Marcel Kajzer vyšlápnul na Mathiase Bartze, ale upadl. Při opakování již byl hodnější. Bod mu však na malé finále stačil. Vítězný Němec se už mohl chystat na klíčovou jízdu o pódium. Michal Dudek, navzdory svému předchozímu triumfu, mohl balit.

Hynek Štichauer vyhrál jedenáctou jízdu. Roman Čejka si druhým místem pojistil malé finále, ovšem Pardubičan musel vyčkávat, jak skončí rodinný duel v poslední jízdě základní části. Richard Geyer jej vyhrál stylem start – cíl a Ronny Weis vyrovnal zisk Hynka Štichauera.

Přestože se mohl chlubit jeho skalpem, měl jen jednu dvojku ve srovnání se dvěma míšeňského závodníka. Na losování pozic malého finále mířil již s nasazeným červeným povlakem. Neváhal a deštník sebral naváděčce u vnitřního okraje. Start mu posléze vyšel ukázkově, avšak z výjezdu na protilehlou rovinku jej podjel Marcel Kajzer.

Losovací ceremonie velkého finále byla mnohem teatrálnější. Mathias Bartz pobíhal po roštu, kroutil hlavou, pečlivě vybíral a nakonec si stejně vzal vnitřek. Ani Richard Geyer nebyl zrovna přímočarý, by nakonec dle předpokladů sáhl po modrém deštníku.

Sotva se okolo jeho hledí mihla startovací gumička, Richard Geyer vypálil dopředu. Jenže Mathias Bartz přepísknul svou snahu a v prvním oblouku se poroučel k zemi. Bojovností však oplýval i při repete, po jehož startu mu Richard Geyer znovu ukázal výfuk. V nájezdu do posledního kola svého krajana před sebou dokonce naremploval, nicméně incident se obešel bez pádu. A nadto Mathias Bartz musel čelit Ronnymu Weisovi, jenž doposud číhal v závětří.

Hlasy z depa
„V klídečku,“ svěřoval se Hynek Štichauer. „Dneska se do mě docela trefovali. Bylo pěkný svezení, škoda, že se nepovedlo velký finále. Malý bylo o hovně, těšil jsem se na velký, ale bylo to, jak to mělo bejt‘. Dneska mě to přišlo jako nejlepší závod, předjíždělo se a Němci nebyli tak suverénní. Bojovalo se, pěkný závody, já si to užil v klídečku.“

„Jsem docela překvapenej‘,“ neskrýval Roman Čejka. „Dostat se do malýho finále, není zas tak častým zvykem. Hezky jsem si zase zajezdil, o to šlo.“

„Když jsem přijel, viděl jsem to tak, že vyhraju, a nedopadlo to,“ usmíval se Michal Dudek. „Ve druhý jízdě jsem odstartoval, přidal a motorka se udusila. Škoda, věřil jsem si, ale pak jsem chytnul druhej‘ dech.“

    TOT malé velké
      finále finále
1. Richard Geyer, D 2 2 1 2 7   1.
2. Mathias Bartz, D 2 1 2 2 7   2.
3. Ronny Weis, D 2 2 0 1 5   3.
4. Marcel Kajzer, PL 1 F 2 1 4 1.  
5. Hynek Štichauer, CZ 1 1 1 2 5 2.  
6. Roman Čejka, CZ 0 2 0 1 3 3.  
7. Wojciech Lisiecki, PL 1 1 1 0 3    
8. Michal Dudek, CZ 0 0 2 0 2    
9. Alain Tripke, D 0 0 0 0 0    

Konečné pořadí seriálu:
1. Richard Geyer 59, 2. Ronny Weis 54, 3. Mathias Bartz 42, 4. Zdeněk Holub 35, 5. Wojciech Lisiecki 27, 6. Christian Hefenborck 27, 7. Roman Čejka 20, 8. Hynek Štichauer 19, 9. Michal Dudek 18, 10. Alain Tripke 8, 11. Piotr Dziatkowiak 7, 12. Marcel Kajzer 7, 13. Vitalij Lysak 2.

Foto: Mirek Horáček