Co se dělo na berlínském ledě – bronz skutečně skončil v Čechách

S dobrými vyhlídkami a velkými naději jsme se dostali do finálního dne MOTUL FIM Team Ice Speedway Gladiators World Championship Final, čili mistrovství světa družstev na ledové ploché dráze. Favorité vedli, pretendenti na lepší umístění se drželi na rozdílu pár bodů a publikum se mělo na co těšit. Jedině počasí nevyšlo a po několika slunečných jarních dnech se zima vrátila. Foukal nepříjemný vítr a pršel drobný d隝. Jenže jako na zavolání začátkem prezentace d隝 a vítr ustaly a od této chvíle vše bylo jen k lepšímu. A to doslova.

Stejně jako o den dříve první jízdy proběhly bez jediného překvapení. Až do desáté všechny skončily 5:1 pro favority, což však neznamená, že se nebojovalo. Například ve čtvrté jízdě Rakušané porazili Němce po velice pohledném souboji, v němž Günther Bauer byl tak důrazný, že v posledním kole skončil v balících, naštěstí bez zranění. A Harald Simon rozptýlil obavy, že se zranil po ošklivém pádu v předchozím dnu v jízdě proti dravým Švédům.

A právě Švédové se v rozjížďce s číslem deset utkali s bratry Klatovskými. Šlo o hodně. Rozdíl z prvního finále činil jen dva body. Zvítězil Ove Ledström, ale jeho partner Daniel Henderson skončil poslední a odstup zůstal zachován. Poprvé bylo skóre 3:3 a po dalšími 5:1 vrcholil celý turnaj. Nejdřív v třinácté jízdě bratři Klatovští porazili nebezpečné Němce 5:1 a bylo vidět, jakou měli založenou radost s výborného výkonu.

To byla jízda, která rozhodla o bronzu. Poté na startovní čáře ve čtrnácté jízdě vedle sebe stáli Rusové a Rakušané. Ti byli jediní, kteří je předtím potrápili, a trojice vyrovnaných Rusů jinak ztrácela body jen vinou diskvalifikace za přejetí modré čáry.

Nikolaji Krasnikovi nevyšel start a musel se probojovávat do čela z třetího místa. Podle předpokladů jeho partner Dmitrij Chomicevič vyrazil do čela a záhy si vytvořil pěkný náskok. Po prvním kole hned vedle sebe měl Krasnikova a Rusové vedli a zdálo, že bezpečně. Po dvě další kola Rakušané neúnavně na ně dotírali a zkoušeli všechno možné, ale náskok vypadal nepřekonatelný.

Jenže na ledě je asi všechno možné a najednou v samotném konci se Harald Simon rozjel k takové rychlostí, že nejdřív předjel Nikolaje Krasnikova a pak se na čáře dostal i před Vitalije Chomiceviče.

Rozsvítilo se skóre 3:3, které v zápětí bylo pozměněno rozhodčím, Polákem Markem Wojaczkem, na 4:2 když vyloučil Krasnikovaš zase za přejetí modré. Harald Simon nejen, že získal hned dva velice cenné skalpy, ale i respekt ruských borců, protože posléze na vyhlášení se objevil v koženě čepici Danila Ivanova s nápisem Russia.

Ukázal se jako velký borec a zřejmě tréninkové pobyty v Rusku mu velice prospívají. Po tomto vyvrcholení turnaje všichni udělali, co potřebovali. Rakušané měli jednodušší úkol proti Švýcarům, když Rusové si museli poradit s týmem České republiky a domácích, kteří je mohli alespoň papírově ohrozit.

Nestalo se a tak závěreční série byla jen protokolární a konečný výsledek neovlivnila. Zato jsme viděli poprvé na ledě i Lukáše Hutlu. Ten sice proti Rakušanům si bod nevyjel, ale vzhledem k panující euforie ze zisků medaile a možná neúplně zahřátou motorku si ostudu určitě neudělal, zato potěšil početné české fanoušky, kteří ho patřičně oslavovali.

Výsledky jsou už pár dnů známé. Jakoby se žádné překvapení nekonalo, turnaj ale byl velmi dobrý a napínavý. Němci jeli hůř, než se čekalo, zato příjemné překvapil teprve sedmnáctiletý Švéd Ove Lendström. Ten si vyjel přesně tolik bodů, kolik mu je let a dal pravdu manažerovi, jenž nezařadil naposled legendárního Posu Sereniuse v zájmu omlazení národního týmu. Rozdíl jen dvou bodů na vrcholu a vyrovnané výkony týmů až do šestého místa slibují zajímavé pokračovaní za rok. Máme se na co těšit.

 

Foto: Pavel Fišer (digitální aparát Canon EOS D Mark IV)