Darcy Ward bude stát polovinu sezóny

Mies – 26. února
V půli července neskrýval pocit, že je over the Moon, jak říkají Angličané. Mával ze třetího pódia britské velké ceny v přeplněném Cardiffu. V průběžné klasifikaci přeskočil doposud třetího Nielse Kristiana Iversena, přičemž vedoucí Tai Woffinden byl před ním o pouhých patnáct bodů. A do konce seriálu zbývalo ještě pět velkých cen. Jenže hned v té následující v Lotyšsku, o měsíc později plnil mediální titulky svým pozitivním testem na alkohol, po němž se dočkal zákazu činnosti a dlouhého čekání na verdikt o svém dalším sportovním osudu. Dnes FIM zveřejnila, že se australský enfant terrible může postavit na start plochodrážního závodu hned po půlnoci z 27. na 28. června.

Darcy Ward se 30. ledna v hotelu poblíž sídla FIM podrobil slyšení přestupkové komise CDI mezinárodní motocyklové federace. Posléze byl shledán vinným z porušení antidopingových pravidel a potrestán deseti měsíci zákazu činnosti od včerejšího data vynesení rozsudku. Protože už nemohl závodit od 28. srpna, byla mu tato lhůta započtena, takže jeho trest vyprší o půlnoci 27. června.

Nadto CDI rozhodla, že všechny výsledky, které Darcy Ward dosáhl od 17. srpna, kdy byl pozitivně testován na alkohol až do zákazu činnosti dne 27. srpna jsou zrušeny. Proti tomuto verdiktu lze podat odvolání do jednadvaceti dnů.

Foto: Pavel Fišer (digitální aparát Canon EOS D Mark IV)