Jistebnický zázrak umožnil svezení osmi ledařům

Jistebnice – 11. února
Mrazy uplynulého týdne zvýšily naději českých fanoušků, že by opět po dvou letech mohli spatřit na našem území ledovou plochou dráhu. Avšak obleva posledních dnů učinila optimistickým snům ráznou přítrž. Za těchto okolností je dvoudenní trénink v jihočeské Jistebnici nutno pokládat takřka za zázrak. Nejenže se tady v tréninkových jízdách rozhodlo o náhradníkovi českého družstva pro berlínský závod světového šampionátu, ale do sedla svých ohřebovaných speciálů usedlo osm českých ledařů.

Antonín Klatovský starší připravil dvě dráhy, na nichž se postupně dostali do akce Lukáš Volejník, Radek a Lukáš Hutlovi, Andrej Diviš, Jan Pecina, Robert Růžička, Martin Běhal a Jan Klauz.

„Poděkoval jsem Tondovi, že to uspořádal,“ nešetřil chválou Milan Špinka. „Jeho kluci tu nejsou, proto chci vyzvednout, jak se o to stará. Ve svým kraji má pro to podmínky, bez jeho obětavosti by to nebylo.“

Nicméně i v tomto případě šlo o závod s časem. „Ke konci tréninku se proříz‘ led, byla tam voda, ale všichni se svezli,“ pokračuje Milan Špinka. „Na to, jaká to byla bída, byl měkkej‘ led, byl to bezvadnej‘ trénink. Škoda, že nedopadly závody, to se nedá nic dělat. Ale na tu všechnu vodu to byl dobrej‘ trénink.“

Hlavním záměrem středečního tréninku bylo také vybrat z trojice Andrej Diviš, Lukáš Volejník a Lukáš Hutla jednoho borce, který po boku bratří Klatovských absolvuje světový šampionát družstev v berlínské čtvrti Willmersdorf. Celá trojice se setkala na ovále třikrát.

„Nejlepší v těch tréninkovejch‘ jízdách se zdí Lukáš Hutla,“ konstatuje Milan Špinka. „Jevil se v nejlepší formě.“

Také nejmladší z přeloučského ledařského klanu vyrazí v neděli na pouák do rakouského St. Johannu, v jehož startovním poli už figurují jak Andrej Diviš, tak Lukáš Volejník. Lukáš Hutla má být náhradníkem. I když se zvažuje i rozpis s dvanácti závodníky, který by byl úsporný především k dráze, nemusí být vyloučeno, že se trojice peroucí se v Jistebnici o místo v nároďáku znovu utká ve vzájemném boji na ovále.

Foto: prostřednictvím Radka Hutly