Němci zažili triumf na polském ledě

Opole – 7. února
Sedmý únor, osmnáctá hodina večerní a až po střechu zaplněná hala zimního stadionu v Opole. Tak začal již jedenáctý ročník tradičního charitativního závodu na pomoc postiženým a nemocným dětem, Gala Lodowa.

Ještě pár měsíců zpět se nevědělo, zda se vůbec letos tento již tradiční závod pojede, nakonec ale nadšenci a organizátoři v čele s Piotrem Zytem a Andrzejem Hawrylukem dokázali připravit opět skvělou show pro vyprodanou halu.

S úvodem si místní dávali trochu načas, vzhledem k frontám u pokladen a vyčkávání na Rafala Sonika – vítěze Dakaru v kategorii čtyřkolek, který byl čestným hostem a před celou show rozdával autogramy ve svém stánku.

Zhruba čtyřicetiminutové zpoždění zapříčinilo, že někteří diváci nevydrželi až do konce a opouštěli halu předčasně. Neviděli tak triumf a oslavy jediného zahraničního páru letošního ročníku, kterým byl tým Kociok ve složení Ronny Weiss a Richard Geyer.
Mítink byl opět jako v minulém roce zorganizován jako závod dvojic. Letos do závodu nezasáhl ani jeden český závodník, jak tomu bylo v letech minulých a tak kromě výše zmiňované dvojice z Německa byl zbytek startovního pole ryze domácí.

Od začátku závodu bylo jasné, kdo si to rozdá o vítězství. Němci byli dobře připraveni. Kromě nich jel ale výborně i loňský vítěz Piotr Swiderski, již tradičně Artur Czaja a zkušený Mateusz Kowalczyk. Všichni jmenovaní měli ale bohužel slabší paráky ve dvojici a toho využil vyrovnaný německý tandem. Po slabším úvodu a ostřejší jízdě Ronnyho Weisse, jenž ve 3. jízdě nekompromisně sestřelil Huberta Legowika, nakonec slavil úspěch.

Oba jezdci kroužili po celý večer zkušeně za sebou a ani jednou nepřijeli poslední. A když je dokázal porazit Piotr Swiderski, Artur Czaja i Mateusz Kowalczyk, nebylo to nic platné. Závod dvojic je o párech a ten německý získal nakonec devětadvacet bodů, což stačilo o bod na vítězství.

Oba borci se nakonec shodli, že jim velmi pomohlo to, že doma v Německu pravidelně trénují a pořádají závody na ledě. Jejich další kolo je na programu už příští víkend v krušnohorském Schonheide a saské metropoli Drážďanech. Na závěr poděkovali zbytku diváků v hale a konstatovali, že by se za rok opět rádi do Opole vrátili.

výsledky:
1. Kociok 29 – Ronny Weis 15 (2), Richard Geyer 14(3); 2. ITAKA 28 – Piotr Swiderski 19, Wojciech Lisiecki 9(1); 3. mBANK 26 – Mateusz Kowalczyk 19, Hubert Legowik 7(1); 4. HAWI 25 – Artur Czaja 19, Adrian Bialk 6(2); 5. LATEX 13 – Michal Gruchalski 6, Rafal Konopka 7; 6. BISEK Asfalt 12 – Igor Kopec-Sobczynski 9, Kamil Janura 3.

Foto: Jan Zavřel