Češi v akci 132

Bratři Klatovští mají za sebou další dva finálové mítinky světového šampionátu ledařů. Avšak jinak prohnal motocykl snad jen Eduard Krčmář, ale nešlo o plochodrážní speciál, nýbrž o motokrosovou stopětadvacítku Honda. Českým ledařům se bohužel zmenšují tréninkové nejen tréninkové možnosti, ale i vidina na závod na Hamru na Jezeře. A přitom nadcházející sobota je zřejmě poslední šancí uspořádat závod.

Lednový trénink v Chrastné byl bohužel poslední nejen kvůli počasí. Aby se po místním rybníku proháněly ohřebované speciály se nelíbilo místním rybářům. Jejich argumenty, že ryby může nezvyklý hluk probudit a zvednout ode dna vstříc fatálnímu přimrznutí na spodní stranu ledové hladiny, dopadly na úrodnou půdu. A přinesly definitivní zákaz.

Odpadl rovněž včerejší trénink v St. Johannu, který mohl nabídnout vodítko pro třetího člena reprezentačního týmu pro světový šampionát. Poté co Rakušané museli odvolat challenge, živí plány alespoň na pouák příští neděli. Právě s ohledem na něj střeží svůj zmrzlý poklad jako oko v hlavě, takže trénink raději zrušili. Příští neděli se na jejich ovále představí také Andrej Diviš a Lukáš Volejník.

Včerejší neděle přinesla šok v Hamru na Jezeře, kde si po mrazivém týdnu dělali čáku na sobotní závod. Nakonec se ovšem nemohl konat ani trénink. Sotva se Jan Pecina projel jednou dokola, otvory po jeho hřebících začala tryskat voda. Led měl sílu necelých sedm centimetrů a někde dokonce méně.

Meteorologové na tento týden slibují mrazy nejen v noci, ale i přes den. To evidentně skýtá jedinou naději, že po roční pauze uvidíme ledaře v akci také v Čechách. Pakliže však žádný z českých pořadatelů nedokáže na víkend připravit svůj ovál, je s největší pravděpodobností vymalováno stejně jako v loňském roce.

Příští týden by totiž měla teplota klesnout pod nulu jen zřídka. Ve druhé půli měsíce se rtu teploměru má dokonce olizovat až někde okolo deseti dílků nad nulou.

Foto: Jana Janíčková pro Obec Hamr na Jezeře a Eduard Krčmář Racing Team