Jubilejní show v Opole proběhla i s Michaelou Krupičkovou

Opole – 26. ledna
Poslední lednový víkend se v Polsku nejelo na ledě jen v Sanoku. V Opole se konala tradiční akce, letos již jubilejní 10. ročník Gali Lodowej. Charitativní akce na pomoc postiženým dětem vyvolala opět obrovský zájem fanoušků, kteří vyprodali stadion. Celá show, jejíž vrcholem byl opět závod plochodrážních speciálů se šroubky, byla odstartována krasobruslařským vystoupením, poté následovaly ukázky jízd automobilů na ledě,  vložené závody čtyřkolek a motokrosařů a exhibiční jízdy plochodrážních amatérů ze Zielonej Gory, kterých se účastnila i část juniorských reprezentantů Polska, které do Opole přivezl Rafal Dobrucki. 

Stejně jako předloni, tak i letos měla v hlavním závodě zastoupení Česká republika. Romana Čejku tentokrát nahradila Michaela Krupičková. Ta přijela do Opole už v pátek, aby si vyzkoušela led a potrénovala na hlavní závod. „Jedu na tom poprvé, včera mi to na tréninku moc nešlo,“ svěřovala se. „Vůbec nevím, jak se tady startuje.“

Letos byl závod poprvé organizovaný jako závod dvojic, s bodováním 4-3-2-0. Ve dvojici s naší Míšou Krupičkovou byl Marcin Sekula. Ten v konečném zúčtování získal sedm bodů, česká závodnice jedenáct, což v celkovém součtu stačilo na páté místo.

„Jo, bylo to fajn, bavila jsem se, starty mi tady prostě nejdou, ale byla to zábava, pak už jsem i předjížděla a to bylo super,“ řekla Michaela Krupičková po závodě s úsměvem na tváři a v obklopení fanoušků, se kterými se ochotně nechala fotografovat.

Celý závod nakonec vyhrála dvojice Piotr Swiderski – Wojciech Lisiecki, která získala 32 bodů, stejně jako druzí Artur Czaja – Maksym Drabik. Rozhodovala vzájemná jízda, ve které prvně jmenovaní zvítězili 5:4 a kdy jeli vzorovou jízdu, ve které nechali Artura Czaju odjet, aby si poté pohlídali druhou a třetí pozici a nedali sebemenší šanci Maksymu Drabikovi na předjetí. Na třetí pozici skončil pár z Německa Ronny Weiss – Steven Mauer. Nejlepším jezdcem závodu byl neporažený Artur Czaja, který byl opravdu nepolapitelný.

Za zmínku ještě stojí návrat závodníka, kterého jsme mohli naposledy vidět na plochodrážní motorce před třemi lety. Tomasz Bajerski se v Opole sice nezapsal velkým počtem bodů, získal jich pouze sedm, ale jak sám řekl, přijel se bavit a hlavně pomoci dobré věci. A nevyloučil, že by se někdy mohl vrátit na plochodrážní ovály.

Foto: Wojta Zavřel