Češi v akci 86

Zatímco první dny nového roku nechávaly české plochodrážníky v závodnické nečinnosti, právě uplynulý víkend je zastihl v akci v Sanoku, Opole i Senftenbergu. A snad aby toho nebylo pro klasickou pondělní kompilaci magazínu speedwayA-Z málo, minulý čtvrtek oznámil Peterborough, že zkompletoval svůj tým pro letošní Premier League pardubickým kapitánem Alešem Drymlem.

Sobotní charitativní mítink Gala lodova v polském Opole se ve svém desátém ročníku konala jako závod dvojic. Triumf přinesla Piotru Swiderskemu s Wojciechem Lisieckim, jimž na stupních vítězů dělali společnost Artur Czaja s Maksymem Drabikem a Ronny Weis se Stevenem Mauerem. Michaela Krupičková nastoupila společně s Marcinem Sekulou, aby spojení logem mBank skončili pátí jen dva body od pódia.

Do polského Opole se však ještě vrátíme prostřednictvím původní reportáže magazínu speedwayA-Z stejně jako do německého Senftenbergu. Druhý díl šroubkařské série Speedway-on-Ice skončil dokonalým triumfem německých barev, když do cíle velkého finále dorazili v pořadí Richard Geyer – Ronny Weis – Steven Mauer.

Michal Dudek skončil v malém finále za Sergejem Malyševem, zatímco Hynek Štichauer musel záhy zastavit vinou spadlého sekundárního řetězu. Roman Čejka si asi nejvíc stěžoval na přehnaně nahuštěné zadní kolo a následně vytrhané šroubky. Skončil sedmý, zatímco Petr Málek prožil svůj závodní comeback po deseti letech na pozici náhradníka a na led vyjel jen o tréninku.

Na pořadatele v Sanoku nezbyl paradoxně žádný z mítinků kalendáře FIM a sedmý ročník Sanoku Cupu se odbyl výhradně coby volný závod. Sobotní semifinále dle rozpisu na třináct rozjížděk vyhrál Grzegorz Knapp, když v rozjezdu porazil švédského veterána Per-Olofa Sereniuse. Dodatková jízda rozhodovala rovněž o bronzu, který si po rezignaci Igora Konovova zajistil Günther Bauer. Radek Hutla skončil devátý a jeho syn Lukáš dvanáctý.

Dnešní finále se stalo kořistí Dmitrije Koltakova, přičemž na pódium si vyskočili ještě Igor Kononov a Franz Zorn. Jan Klatovský skončil devátý, když mu vidinu alespoň malého finále sebral pád v rozjížďce s číslem třináct. Andrej Diviš byl jedenáctý, Lukáš Hutla z postu rezervisty na dráhu ani jednou nevyjel.

Foto: Michal Kohout