Danil Ivanov je mistrem Ruska

Ufa – 11. a 12. ledna
V Ufě pokračovalo závěrečné dvoudenní klání mistrovství jednotlivců na ledové ploché dráze Ruska. Do závodů vstupoval z prvních dvou finálových závodů konaných v Togliatti ve vedoucí pozici Dmitrij Koltakov z Ufy s předstihem čtyř bodů před Danilem Ivanovem, který své fanoušky na domácí dráze týmu Mega Lada Togliatti svým výkonem v prvním dvoudenním finále nepřesvědčil. Na starém dobrém stadionu Strojitěl v Ufě se však situace nečekaně obrátila.

Danil Ivanov dotáhl náskok svého soupeře Koltakova. Tomu nepomohly ani rady jeho trenéra, několikanásobného mistra světa Nikolaje Krasnikova. Přestože Krasnikov neváhal a několikrát svému svěřenci uděloval důrazně rady během závodu i na dráze před odjezdem na start, Dmitrij Koltakov se možná právě z těchto důvodů nakonec cítil velmi zavázán svému domácímu publiku a trenérovi, že svůj náskok ztratil. O titul mistra Ruska musel bojovat dokonce v nastavujícím rozjezdu. Bohužel rozjezd skončil pro Koltakovajeho vlastní vinou těžkým pádem a po vyhlášení vítězů Koltakov pokračoval odjezdem do nemocnice s otřesem mozku.

Danil Ivanov svou zkušeností a tím, že prezentoval svou vynikající psychickou a fyzickou přípravu zaslouženě získal titul mistra Ruska. V opakované jízdě si na soupeřově dráze dojel doslova exhibiční sólo jízdou suverénně pro vítězné celkové první místo.

V letošním seriálu mistrovství Ruska velmi překvapil jezdec Luchovicy Sergej Makarov, který nakonec dojel na celkovém třetím místě. Tomu nemohli uvěřit jeho soupeři, kteří se s jeho průběžnými výsledky během závodů nemohli smířit. Závěr a vyhlášení vítězů však provázel všeobecný respekt k výkonům soupeřů, sportovní duch a oslava těch nejlepších.

Konečné pořadí:
1. Danil Ivanov 40+3, 2. Dmitrij Koltakov 40+X, 3. Sergej Makarov 34+3, 4. Igor Kononov 34+2, 5. Dmitrij Chomicevič 33, 6. Andrej Gavrilkin 32, 7. Vitalij Chomicevič 37, 8. Jevgenij Šarov 26, 9. Igor Sajdulin 22, 10. Eduard Krysov 21, 11. Pavel Čajka 18, 12. Andrej Šišegov 15, 13. Jegor Myškovec 14, 14. Jevgenij Kosov 9, 16. Danil Gološejkin 7, 17. Vladimir Bobin 2, 18. Sergej Karančincev 2, 19. Dmitrij Bulankin 0.

Foto: Zdeněk Nejezchleba