V plánu je sedm podniků v šesti lokalitách

Pardubice – 27. listopadu
Vedle určení reprezentantů pro nadcházející ročník šampionátů světa a Evropy se očekávaným výstupem včerejšího jednání pracovní komise českých ledů stal termínový kalendář. Pakliže bude paní Zima přívětivá, v šesti lokalitách se uskuteční sedm mistrovských závodů. Začít by se přitom mohlo ještě v letošním roce. Tři dny před Silvestrem jsou do Hamru na Jezeře naplánována družstva.

Termíny šampionátu jednotlivců jsou totiž rozvrženy vskutku férově, aby měl každý český závodník rovné šance. A konec roku je ve Švédsku vyhrazený Santa Cupu, takže jednotlivci odstartují až první sobotu v novém roce v Růžené. S týdenním odstupem bude následovat Hamr na Jezeře, jehož pořadatelé jako jediní aspirují na podnik v obou šampionátech, a mistr bude vyhlášen další sobotu v Holicích.

Družstva by měla pokračovat hned druhý den po Holicích v nepříliš vzdálených Mělicích a jejich vrchol by měl přijít zkraje února v Nepomuku a v Kopřivnici. Obě soutěže mají společné nejen své náhradní termíny, ale i nejzazší termín, jímž je neděle 10. března.

Míra operativnosti je u českých ledů tradičně hodně vysoká, o čemž svědčí i možnost prohazovat pořadatele i typ jejich závodu. Nicméně prováděcí reglementy zachovávají ochranářská opatření vůči individuálnímu šampionátu. Ten totiž výslovně nesmí kolidovat s mítinky ranku šampionátu světa či Evropy, jichž se bude účastnit jakýkoliv český reprezentant, pakliže by ovšem s pořádáním nevyjádřil svůj souhlas.

Novinky přinášejí i sportovní pravidla. Do celkových výsledků se budou započítávat všechny dosažené výsledky. Poprvé přichází na scénu trestná čára, která však na rozdíl od letních disciplín nebude aplikována pouze při předčasném kontaktu s páskou, avšak i při prošvihnutí časového limitu dvou minut. Při závodě týmů ovšem nesmí závodníci jednoho družstva stát na roštu vedle sebe. Pokud se týká technické stránky, v mistrovských závodech budou akceptovány homologace motocyklů platné v letech 2012 – 2013.

Kalendář českých ledů 2014:

MEZ MR jednotlivců:  
4.1. Růžená
11.1. Hamr na Jezeře
18.1. Holice v Čechách
 
MEZ MR družstev:  
28.12.2013 Hamr na Jezeře
19.1. Mělice
1.2. Nepomuk
2.2. Kopřivnice
 
náhradní termíny pro obě soutěže:  
1.3.  
2.3.  

Foto: Pavel Fišer (digitální aparát Canon EOS D Mark IV)