Plzeňané byli doma nejlepší

AKTUALIZOVÁNO – FOTO

Plzeň – 15. května
Osmnáct rozjížděk stačilo, abychom dnes na plzeňských Borech poznali vítěze čtvrtého podniku jadranského poháru dvojic. Zdeněk Simota s Janem Holubem představovali obtížně překonatelnou veličinu. Zaváhali prakticky pouze v rozjížďce s číslem jedenáct, kdy si Jan Holub nerozuměl s Michaelem Hádkem v roli mechanika a proti Maďarům vyjel s ojetou pneumatikou. I přesto se Zdeněk Simota postaral o remízu. A když se Norbert Magosi do šestnácté jízdy ani nerozjel, přišel jeho Morahalom o šanci na triumf bez ohledu na výsledek jeho posledního představení v závěrečné jízdě. Skvěle se prezentoval rovněž Daniel Hádek, když garantoval drtivou většinu bodů chorvatského Goričanu.

Potvrzený triumf už v rozjížďce s číslem osmnáct
Plzeň přivítala účastníky horkým dnem. Depo ožilo nezvyklým cizokrajným ruchem a čeština se zde ocitla na druhé koleji. Plzeňané zabrali svůj box nejblíže vjezdu na dráhu. Pouze Daniel Hádek, který nastoupil po boku Chorvata Karlo Majniče v goričanském týmu, musel na druhou polovinu.

Zdeněk Simota triumfoval v rozjížďce s číslem jedna stylem start – cíl. Ovšem před Jana Holuba se v první zatáčce posunul Matič Ivačič, jehož kolega Žiga Radkovič skončil pádem ve druhém okruhu. Čtyři body udržely domácí pár na čele průběžné klasifikace jen velmi krátce.

Hned vzápětí je vystřídal tandem Wiener Neustadtu, by původně mohl být rád za jediný bod v duelu s Lublaní. Jenže ve druhém okruhu se ve druhé zatáčce přetočil Jernej Pečnik. Upadl a byl vyloučen. Jeho kolega Maks Gregorič se na start repete vypravil bez deflektoru. Když svou chybu zjistil, dvouminutový limit se ukázal jako příliš silný soupeř.

Daniel Gappmaier a Aljoša Remih se tím pádem na pětibodové maximum příliš nenadřeli. Mnohem větší hrozbou pro plzeňský tým se ukázali Maďaři. Rolande Benkö a Norbert Magosi v rozjížďce s číslem tři na hlavu porazili Aleksandra Čondu s Ladislavem Vidou. Jenže Plzeňané si dláždili cestu do čela.

V rozjížďce s číslem čtyři nedali ani náznak šance Danielu Hádkovi a Karlo Majničovi. Plzeňský junior musel logicky čelit otázce, zda šlo o týmovou hru. „Jel jsem na starý hraně,“ odmítl podobné spekulace. „Ale teď dám novou a hned to bude jiný.“

V rozjížďce s číslem sedm skutečně svým slovům dostál. Norbert Magosi byl sice nepolapitelný, avšak skalp Rolanda Benköa nedělal Danielu Hádkovi absolutně žádný problém. Wiener Neustadt prve v rozjížďce s číslem čtyři pouze remízoval s Krškem, ale ze snu o průběžném vedení se mnohem brutálněji probudil v rozjížďce s číslem osm.

Zdeněk Simota a Jan Holub totiž Danielu Gappmaierovi s Aljošou Remihem ujeli de facto již současně s letem pásky. Za těchto okolností mohla ledacos o vítězi napovědět již jedenáctá jízda, v níž Západočeši změřili své síly s Morahalomem.

Dopředu šli Maďaři, avšak Zdeněk Simota je v úvodní zatáčce objel oba dva naráz z jedné vody načisto. Jenže Jan Holub se nevyměněnou hranou trčel celá čtyři kola za nimi. Norbert Magosi a Roland Benkö ve třinácté jízdě triumfovali 5:1 nad Danielem Gappmaierem a Aljošou Remihem a srovnali krok s Plzeňany.

V patnácté jízdě triumfoval Jan Holub stylem start – cíl, jenže mezi ním a Zdeňkem Simotou se usadil Aleksander Čonda. „Byl pomalejší, ale já dostal po úpravě cejchu a už jsem ho nepředjel,“ líčil Plzeňan ve svém depu. Přitom k úspěchu mu chyběl opravu jen kousíček, jelikož jeho manévr vnějškem poslední zatáčky se jevil hodně slibně.

Štěstěna však dlela v plzeňských boxech, jelikož se Norbert Magosi do šestnácté jízdy ani nerozjel. Vyřazení mohlo Maďary mrzet tím spíše, že Roland Benkö hravě odvedl Žigu Radkoviče a Matičem Ivačičem.

Plzeňané však pokračovali ve své vítězné sérii. V rozjížďce s číslem osmnáct se jim rozhodl zatopit Maks Gregorič. Útok Zdeňka Simoty vnějškem první zatáčky rázně sečetl okamžiky jeho vedení. Jan Holub následoval příkladu svého paráka. Ve druhém kole mu to v úvodním oblouku nevyšlo, ale o okruh později již ano.

Domácí končili závod s vědomím, že výsledky třech zbývajících jízd jim již nemohou sebrat ty nejkrásnější ceny předávané předsedou klubu Leopoldem Klímou a náměstkem krajského hejtmana Jiřím Stručkem. Morahalom na závěr porazil Lublaň 4:2, zatímco v devatenácté jízdě se Daniel Hádek postaral o rozjezd.

Jeho Goričan nemohl pomýšlet na vavříny, ale díky Plzeňanově nad Žigou Radkovičem zapříčinilo, že sedmnáct bodů Krška vzápětí vyrovnala Lendava. Ta měla větší štěstí v rozjezdu, v němž Aleksander Čonda ujel Žigovi Radkovičovi. Hovoříme-li však o štěstí a smůle, pechařem dne musíme označit Aljošu Remiha.

Slovinec, který v letech 2011 a 2012 vůbec nezávodil, sice první jízdu vyhrál, avšak poté už ani jednou neviděl cíl. Dílem vinou defektů, dílem kvůli pádům. Osudným se mu stal ten druhý v rozjížďce s číslem sedmnáct, který odskákal zlomenou kůstkou v levé dlani. Přesto nastoupil na start ještě jednou, ale dál než do první zatáčky dojet nemohl.

Hlasy z depa
„Kromě tý jedný jízdy to šlo,“ svěřoval se Zdeněk Simota. „Nepoved‘ se mi start. Čonda přede mnou byl pomalejší, ale bylo to po úpravě, já dostal cejchu a už jsem ho nepředjel. Dneska se mi jelo docela dobře, takovej‘ lepší trénink na zejtra. Kdyby mi to tam šlo takhle, nebylo by to špatný.“

„Nebylo to, co jsem čekal,“ krčil rameny Jan Holub. „Myslel jsem, že to na domácí dráze bude lepší. Něco jsem zkoušel a taky mechanik za to může, že mi tam nechal starou hranu (smích). Bylo by to lepší, škoda tý jedný jízdy. Hlavně zejtra na extralize ve Mšeně, aby to šlo!“

„Jsem spokojenej‘,“ svěřoval se Daniel Hádek. „Dobrej‘ trénink. Jenom jsem debil. Jak jsem montoval tlumič vidlice, nedal jsem ho dolů a netlumilo to. V poslední jízdě jsem se přetočil, skákalo to kvůli tomu. Ale jinak jsem spokojenej‘, body jsem dělal.“

1. PK Plzeň   26
Zdeněk Simota 3 3 3 3 1 3 16
Jan Holub 1 2 2 0 3 2 10(3)
 
2. Morahalom   24
Roland Benkö 3 1 2 2 3 1 12(1)
Nobert Magosi 2 3 1 3 E 3 12(2)
 
3. Lendava   17
Aleksander Čonda 1 3 3 3 2 3 15+3
Ladislav Vida E 0 1 0 0 1 2
 
4. Krško   17
Matič Ivačič 2 1 1 1 1 0 6(3)
Žiga Radkovič F 2 3 2 2 2 11+2
 
5. Wiener Neustadt   15
Daniel Gappmaier 2 3 1 1 3 2 12(1)
Aljoša Remih, SLO 3 X E E X R 3
 
6. Goričan   14
Karlo Majnič 0 0 0 0 X 1 1
Daniel Hádek, CZ 1 2 2 3 2 3 13
 
7. Lublaň   11
Maks Gregorič M 2 2 2 1 2 9
Jernej Pečnik X 1 0 1 T 0 2(2)