Češi v akci 45

Pravidelný pondělní seriál magazínu speedwayA-Z se vrací po dvoutýdenní pauze. Argentinský šampionát se po tragickém pádu usměvavého Slovince Matěje Duha už nedočkal žádného pokračování. Na škvárovém ovále se svezl pouze Eduard Krčmář, jemuž v tréninku na slánském stadiónu nezabránil ani lehký sněhový poprašek. O víkendu ovšem našim borcům chutnal led natolik, že se dostali na stupně vítězů v saském Senftenbergu i rakouském Heidenreichsteinu.

Čtvrtý díl seriálu Speedway-on-Ice na zcela zplněném zimním stadiónu v Senftenbergu zastihl na nejvyšším stupni opět Fritze Wallnera, ovšem po jeho boku stanuli Zdeněk Holub a Roman Čejka. Malé finále se stalo kořistí pořádajícího Ronnyho Weise, jenž protnul metu před Sergejem Malyševem a Stevenem Mauerem. Michal Dudek skončil sedmý před Richardem Geyerem, Marcinem Sekulou a Dominikem Weissem, z nichž ani jeden nebodoval.

Zdeněk Holub si v pátek lehce zatrénoval, se svým otcem vylepšil techniku, aby ve velkém finále sklidil ovoce, když podjel Romana Čejku. Ten jako jediný dokázal porazit Fritze Wallnera. „Byl to boj,“ říká. „Třeba v jedný jízdě s Fritzem Wallnerem a Marcinem Sekulou jsme šli dvakrát na hubu. Ale na potřetí jsem se na první místo dostal a vyhrál jsem.“

Body bylo potřeba jako sůl. „Kdyby se to nepovedlo, tak jsem se do finále ani nedostal,“ připomíná slánský závodník, že Ronny Weis vypadl při bodové rovnosti s ním a se Zdeňkem Holubem až na pomocná kritéria. „Ale jinak hezký závody, hodně lidí a super atmosféra,“ připomíná tradiční atributy, jimiž se saské šroubky v režii Ronnyho Weise vyznačují.

Po sobotním závodě českého šampionátu v Hamru na Jezeře se ledaři sešli v rakouském Heidenreichsteinu. V městečku s malebným hradem poblíž českých hranic doplatil Jan Klatovský na pád ve své druhé jízdě.

I když nakonec jako jediný dokázal porazit svého staršího bratra Antonína, nezbylo mu než se s dvanácti body dívat, jak na vyšší stupínky pódia vyskakují třináctibodový Stefan Pletschacher a čtrnáctibodový Antonín Klatovský.

Foto: Zdeněk Holub a Wojta Zavřel