Růžená se dere na čelo tabulky průběžného pořadí ledařského optimismu

Růžená – 25. ledna
Letošní zima prozatím fanouškům české ledové dráhy příliš skvělých zpráv nenaservírovala. Všechny lednové mítinky plánované na naše území musely být zrušeny. A nevyšel ani náhradní plán, kdy Růžená poskočila v kalendáři o dva týdny kupředu. Malá vesnice na České Sibiři, kterou proslavily především mítinky na rybníku Pařezitý, těží z výhodné nadmořské výšky. A Tomáš Topinka není v otázce možnosti pořádat zde závody už příští víkend stoprocentně přesvědčený, už kvůli termínům Mělic a Kopřivnice, avšak tuto možnost nevylučuje.

„Led nám trošku přibyl, máme dvanáct centimetrů,“ přibližuje aktuální stav na hladině rybníku Pařezitý. „Sníh na povrchu se naštěstí rozmočil. Slilo se to, někde je to dvouvrstvý. Záleží, kolik ledu se udělá přes víkend, kdy hlásej‘ mrazy. A taky, kdy přijde obleva, co hlásí na příští tejden. Mohlo by to ale klapnout.“

Dle původního plánu se měla o víkendu konat družstva v Mělicích a v Kopřivnici. Jenže domácí ledařský je tradičně hodně operativní záležitostí a zprávy zkraje týdne nebyly z obou lokalit příliš příznivé.

„Nechceme jim jejich termíny brát,“ říká Tomáš Topinka. „Nechci proto vykřikovat, že určitě pojedeme, ale ve středu bychom to měli vědět určitě. Ale to už by to měli říct také ti ostatní.“

Petr Moravec, předseda VV SPD, tradičně udává strategii na základě informací, které získá v pondělí ráno. Již dříve avizoval možnost výměny některého mistrovského závodu družstev za jednotlivce. Tato možnost se s vyřazením obou bratrů Klatovských z finále mistrovství světa stává ještě reálnější.

Oproti divoké kartě Reného Stellingwerfa na úkor některého z našich borců se sice už včera v Sanoku ozvaly protesty z našeho tábora, avšak pořádání závodu v Assenu je pro FIM více než pádným argumentem.

Foto: Michal Kohout