Fritz Wallner pokračuje ve své vítězné sérii

AKTUALIZOVÁNO – FOTO

Drážďany – 19. ledna
Ani ve druhém podniku šroubkařské série Speedway-on-Ice dominoval Fritz Wallner. I když na ledě v drážďanské EnergieVerbund Areny upadl, postavil se na start repete. Dotáhl ho do vítězného konce stejně jako později velké finále, v němž protnul metu před Marcinem Sekulou. Ten na rozbitém povrchu na poslední chvíli připravil o stříbro Romana Čejku. Zdeněk Holub skončil pátý, Michal Dudek osmý.

Ice Show Forever
Kdo dnes přijížděl do Drážďan po jakékoliv komunikaci většího významu, musel se potkat s Ronny Weisem. Německý plochodrážník logicky nevítal každého motoristu osobně. Ovšem jeho snímek, kterak krotí svůj modrobílý motocykl po sněhobílém ledovém zrcadle, byl nepřehlédnutý na každém druhém kandelábru.

Jeho série Speedway-on-Ice nakročila k velkému skoku dopředu. Zatímco předloni se šroubkaři v saské metropoli představili na velké dráze, z níž je loni vystrnadili klasičtí ledaři, nyní se měli prezentovat přímo uvnitř EnergieVerbund Arena. Ta je především domovem místních Ledových Lvů, kteří hrají druhou hokejovou bundesligu.

Podmínky jejího použití pro zimní plochou dráhu byly stejně přísné jako předloni. Avšak Ronny Weis se svým týmem se tentokrát rozhodli přijmout výzvu. Největším strašákem pro ně byla hrozba osmdesátitisícové pokuty, samozřejmě v eurech, pakliže by se jakkoliv poškodilo chlazení ledové plochy.

Přitom síla ledu sotva přesáhla sedm centimetrů. Ronny Weis proto nekompromisně kontroloval délku šroubků a v případě prohřešku osobně neváhal s bruskou v ruce ztrestat provinilcovo zadní kolo. V improvizovaném depu to vzbudilo vlny nevole ruku v ruce s tradičně nižšími prémiemi a nutností zaplatit parkovné za dodávky ve výši patnáct eur. Ke všemu o tréninku přišla vlna pádů. Dvakrát upadl rovněž Michal Dudek.

Soumrak ovšem veškeré nesoulady přikryl svým tmavým hávem. Dvoupatrová hala byla vyprodána zhruba ze tří čtvrtin. Krátce po sedmnácté zhasla všechna světla a začalo odpočítávání od patnácti. Sotva padla nula, ozvala se rána a za hudby z filmové ságy o boxeru Rockym vyjel Ronny Weis osobně zahájit okázalé představení devíti plochodrážníků, třech capartů na motokrosových padesátkách a čtyř automobilových závodníků.

Fritz Wallner odmítl kompromis
Zatímco se svým úvodním vstupem na scénu mohla být závodící hlava organizačního štábu spokojena, o rozjížďce s číslem jedna se totéž konstatovat nedalo. Vnitřní pozice na roštu se neukázala jako výhodná, navíc Ronny Weis nedokázal během třech okruhů předjet ani Sergeje Malyševa, ani vítězného Marcina Sekulu.

Vzápětí Roman Čejka stojící u mantinelu nezaváhal ani vteřinu. Sotva mu kolem očí prolétla startovní gumička, vyrazil do čela. „Dobrý,“ komentoval posléze svůj úvodní triumf. „Start byl v pohodě. Od prken máš lepší úhel do zatáčky.“

Michal Dudek jeho slova vzápětí potvrdit nemohl. „Měl jsem tam málo plynu a motorka zdechla,“ vysvětloval, proč se tentokrát jen díval na záda soupeřů. Sice se hodně pral, avšak bod Richardu Geyerovi už neuzmul.

Suverénní vítěz Fritz Wallner prodloužil sérii své neporazitelnosti v šesté jízdě. A to shodou okolností na úkor borců, kteří prve také své rozjížďky vyhráli. Aby však na čele průběžné klasifikace osaměl, musel spodní stranou překonat Romana Čejku.

Ten byl ovšem v půlce základní části nejlepší z českého tria. Přitom však mohl být na stejné úrovni se Zdeňkem Holubem. Pražský junior v rozjížďce s číslem čtyři nejlépe odstartoval a rozhodně nesložil zbraně, když ho podjel Ronny Weis. Jenže při pokusu o odvetu v úvodním výjezdu třetího kola upadl a jeho bod zdědil Michal Dudek.

„Trošku mě asi poslal,“ komentoval Zdeněk Holub svůj duel s Ronny Weisem. „Ale především jsem si za to moh‘ sám. Dělal jsem debility.“ V osmé jízdě ho čekala těžká jízda s Fritzem Wallnerem a Marcinem Sekulou, z níž vyšel na štítě, a brány velkého finále se mu začaly uzavírat.

K němu však neochvějně mířil Roman Čejka, když vzápětí dominoval střetu s Michalem Dudkem a Sergejem Malyševem. Rovněž Ronny Weis dvěma triumfy odčinil úvodní nulu. Verdikt o jeho osudu musel padnout v rozjížďce s číslem deset. S Fritzem Wallnerem a Romanem Čejkou po pravici však nemělo jít o jednoznačnou záležitost.

Rakušan se slovenskou licencí opět odstartoval jako střela s plochou dráhou letu. Jenže v prvním výjezdu se přetočil a upadl. Jízda byla zastavena, ale otřesenému Fritzu Wallnerovi se moc vstávat nechtělo. Dva pořadatelé mu pomohli na nohy, aby se s rukama na bolavém místě, kde nohy přecházejí v záda, odkulhal do depa.

Ronny Weis s Romanem Čejkou se užuž na roštu chystali startovat, když publiku vybuchlo v obrovský aplaus. Na dráhu vyjel Fritz Wallner. Potlesk ještě zesílil, když oběma sokům naměřil stylem start – cíl. Do velkého finále ho doprovodil Roman Čejka, zatímco Ronny Weis s druhou nulou na kontě musel čekat ještě jednu jízdu. Když v ní Marcin Sekula nepoznal sobě rovného, věděl, že z pódia dnes mávat nebude.

Antonín Polák se netrefil do správné bedny
Automobily bojující ve stíhacím závodě jsou při sérii Speedway-on-Ice spíše jen doplňkovým programem. A to tím spíše, dostává-li vítěz jízdy jeden bod, ale za projetí zatáčky plným smykem se přiděluje jednou tolik.

Uznalé saské publikum ovšem i tyto borce, mezi nimiž nechybí ani plochodrážní ex-šampión Maik Pilz, dokáže odměnit. Uwe Neumann, jehož charakteristickým poznávacím znamením je kulich s obrovskou bambulí, nyní rozjásal celou halu z úplně jiného důvodu.

Zatímco moderátor přivedl jeho nic netušící přítelkyni doprostřed ledové plochy, on se v depu převlékal ze závodní kombinézy do fraku. S kyticí v ruce posléze objel několikrát ovál, aby vzápětí požádal svou vyvolenou o ruku.

Plochodrážní závod měl ovšem vyvrcholit ještě finálovými jízdami. Bohužel se do nich nedostal Michal Dudek, který v jedenácté jízdě získal skalp alespoň Stevena Mauera. Ronny Weis při losování startovních pozic po kratším váhání sebral naváděčkám slunečník červené barvy.

A nelitoval, protože slavil vítězství stylem start – cíl. Zdeněk Holub, který se sem dostal díky úspěšného předjetí Sergeje Malyševa v předposlední zatáčce jedenácté jízdy, zůstal vzadu. Navíc v první zatáčce dostal moc ven, avšak záhy pokořil Sergeje Malyševa podruhé. „Spravil jsem si chu,“ neskrýval.

Před velkým finále už dráha po celém programu nebyla v optimálním stavu. Antonín Polák, mechanik Romana Čejky, vyrazil na průzkum. Své rady sdělil svému svěřenci, aby vsedě na stupních vítězů vychutnával běh věcí následujících.

Roman Čejka kráčel na startovní rošt už s modrým povlakem nasazeným na své přilbě. Dobře věděl, že Fritz Wallner, který si bude volit pozici před ním, sáhne po červené. Tak se také stalo. Roman Čejka ještě naposledy zkontroloval koleje a už mával modrým slunečníkem.

Fritz Wallner dotáhl své úsilí do nepokaženého vítězného konce. Rychle se ujel vedení a v úvodním výjezdu tlačil Romana Čejku hodně ven. Slánský junior se však musel bránit Marcinu Sekulovi. Nakonec mu podlehl ve druhém kole, zatímco Antonína Poláka sedícího na druhém stupínku pódia zvedl Marcin Sekula.

Show končila, obsluha stánků zdvořile odkazovala při vyřizování objednávek vyprodaných pochutin na své kolegy a závodníci balili krám. Češi vesměs před cestou do zítřejšího Schönheide zamířili domů. Do Lužné u Rakovníka mířil i Miroslav Rosůlek, jemuž se podívaná náramně líbila.

„Myslím, že je to dobrý trénink přes zimu,“ přemítal. „A je to taky pro kluky takové pohodové zpestření před sezónou. Určitě to pomůže jejich psychice. Škoda, že se těch závodů nejede více.“ Na otázku, proč Češi musí na takovou podívanou za hranice, však odpověď neznal nikdo.

Hlasy z depa
„Bylo těžký se dostat do finále, když to nedokázal ani Ronny,“ přemítal Roman Čejka. „Ke konci mi už nešly starty. Dráha byla taková, že má křivý koleje. A v nich to ujíždí do stran. Držel jsem druhej‘ flek, pak jsem však vyjel do strany a už tam byl Sekula.“

„Nebylo to tak strašný,“ bilancoval Zdeněk Holub. „“Mohlo to bejt‘ lepší, ale i horší. Spravil jsem si chu, že jsem se dostal do malýho finále. Uvidím zejtra v Schönheide. Snad bude bedna, budu se snažit.“

„Dělali jsme nový kolo,“ vysvětloval Michal Dudek. „Kvůli ostříhanejm‘ šroubkům jsem dvakrát spadl o tréninku. Když jsem ubral, ujelo to. Nastřihli jsme je moc, začalo to mydlit. Teď jedu domů a budeme dávat jinej‘ motor a víc zbrušovat šroubky. Jeden start jsem posral, motorka zdechla, měl jsem tam málo plynu. Pak jsem tam měl zase moc plynu a promydlil to. Starty ale nemám ani na klasice natož pak tady.“

    TOT MF FIN
1. Fritz Wallner, A (SMF) 2 2 2 2 8   1.
2. Marcin Sekula, D (PL) 2 0 1 2 5   2.
3. Roman Čejka, CZ 2 1 2 1 6   3.
4. Ronny Weis, D 0 2 2 0 4 1.  
5. Zdeněk Holub, CZ 1 F 0 2 3 2.  
6. Sergej Malyšev, D (RUS) 1 2 0 1 4 3.  
7. Richard Geyer, D 1 1 1 0 3    
8. Michal Dudek, CZ 0 1 1 1 3    
9. Steven Mauer, D 0 R 0 0 0    

Foto: Eva Palánová