Češi v akci 40

Po článcích silvestrovského charakteru je čas, abychom v klasickém pondělním seriálu magazínu speedwayA-Z uzavřeli letošní sledování českých závodníků na zahraničních oválech. Matěj Kůs konečně v Argentině absolvoval celý závod a bratři Klatovští se ve trojici švédských závodů představili ve skvělé formě. Posledním borcem, který letos ochutnal jízdu na české dráze, byl Eduard Krčmář, který si zlehka zatrénoval ve Slaném ještě dnes.
Po triumfu v Örnsköldsviku řádil Antonín Klatovský jako černá ruka rovněž v pátečním vyvrcholení Santa Cupu v Gävle. Ani v jedné z jízd základního rozpisu nepoznal hořkost porážky. Avšak v cíli finálové jízdy byl před ním nejen Per Olof Serenius, který se sem probil po vítězství v malém finále, ale také vítězný Stefan Svensson.

Závěrečná klasifikace musela kalkulovat s tabulkovými body, takže jihočeského borce nakonec předstihl Stefan Svensson. Jan Klatovský doplatil v Gävle na úvodní diskvalifikaci, avšak nakonec skončil osmý. V závěrečné klasifikaci dvojdílného seriálu mu patří sedmé místo.

Oba čeští bratři se však po skončení závodu v Gävle nevydali vstříc svému domovu. V sobotu je čekal třetí závod ve třech dnech, kterým byl Falco Memorial v Norkköpingu. Kraloval mu Franz Zorn, který neprohrál ani v základní části, ani v závěrečném finále. Antonín Klatovský prohrál pouze dvakrát s ním. Jeho mladší bratr Jan skončil desátý.

Na opačném konci světa Matěj Kůs konečně plnohodnotně zasáhl do argentinského šampionátu. V jeho druhém kole, které skončilo nad ránem středoevropského času, opět triumfoval Nicolas Covatti. Pražskému borci připadla sedmá příčka, když z pětičlenného finále vypadl jen na pomocná kritéria.

Protože paní Zima je v Čechách prozatím hodně slaboučká, Eduard Krčmář se rozhodl pro trénink v netradičním termínu. „Nářez,“ okomentoval své včerejší svezení na slánském stadiónu, které si dnes neváhal zopakovat.

Foto: Jan Klatovský a Eduard Krčmář