Češi v akci 39

By do konce roku zbývají prakticky již jen hodiny a většina českých závodníků se v tom lepším případě pouze pilně připravuje na nadcházející sezónu, závodit se nepřestává. A ke slovu se dostávají i naši borci. Matěj Kůs pobývá v daleké Argentině a bratři Klatovští vyrazili do Švédska na tradiční Santa Cup, do něhož starší Antonín nemohl včera vstoupit lépe.
Santa Cup začal včera v Örnsköldsviku. Antonín Klatovský v rozjížďce s číslem šest prohrál s Per Anders Lindströmem, avšak šlo o jedinou jeho porážku během celého závodu. Stejně jako on šel od vítězství k vítězství rovněž Stefan Svensson, s nímž se ovšem jihočeský matador vypořádal už v první jízdě.

Ke slovu tedy přišel rozjezd o vítězství a v jeho cíli byl Antonín Klatovský dříve než Stefan Svensson. Přitom však lepší start předvedl domácí matador. Rozbitá dráha, kterou přirovnal k motokrosové trati, ovšem byla proti němu. Po chybě ve druhé kole se dopředu stěhoval Antonín Klatovský.

Na stupně s nimi vystoupil ještě nestárnoucí Per Olof Serenius. Jana Klatovského přibrzdila v rozletu nula z úvodní série, avšak nakonec nasbíral devět bodů, aby s nimi skončil šestý.

Na opačné straně zeměkoule neměl Matěj Kůs tolik příležitostí ke svezení jako jihočeští ledařští bratři. Tamní šampionát odstartoval prvním kolem minulé pondělí v Bahia Blanca. Zatímco z triumfu se radoval Nicolas Covatti, pražský závodník nastoupil jen v první jízdě. Dojel v ní poslední, pak už se v akci neobjevil, ani v dalším podniku v neděli. Ten byl totiž kvůli dešti přeložen na zítřek.

Ilustrační foto: Renata Topinková