Pražané se probudili z extraligové hibernace

Slaný – 28. srpna
Královské město s nadějí a vyprahlým hrdlem vyhlíželo nadcházející soumrak, který oranžovými barvami sliboval zmírnění tropického žáru. Na plochodrážním stadiónu se chystala závěrečná rozjížďka třetího dílu letošní extraligy. A Praha udržovala jednobodové vedení před Žarnovicou. Ano, víra Tomáše Topinky, že jeho svěřenci jsou lepší než na jaře, si vskutku dávala žhavé francouzáky s realitou. Nevyhnuli se nulám a problém zapomenuté vesty Jana Kvěcha v rozjížďce s číslem jedenáct vyřešila sprinterská štafeta mechaniků Josefa France a Davida Vrtáčka. Jejich výkony je držely před Žarnovicou a Pardubicemi, kdežto se nemohli odlepit ze čtvrtého místa aktuálního klasifikace. Nepomohl jim ani osud, který Milanu Machovi dovolil na poslední možnou chvíli použít Jakuba Jamroga coby žolíka. Pardubice v poslední sérii přišly o vidinu porážky Žarnovice, což je stálo postavení leadera tabulky a bez Václava Milíka dost možná také titul. V rozjížďce s číslem dvacet těžil Tomáš Topinka z prozíravé strategie práce s náhradníkem. Nechal totiž dvakrát startovat debutanta Adama Nejezchlebu, jenž ráno na poslední chvíli zaskočil na původně nahlášeného Jaroslava Vaníčka. Mohl použít ještě jednou Adama Bubbu Bednáře na dvacítce. Vskutku jím nahradil nominovaného Jana Macka. A jeho junior dovezl body, které Markétu po úvodních posledních místech katapultovaly na nejvyšší stupínek pódia.

Žarnovica, Praha a Pardubice na pódiu | foto Karel Herman

Pražané překvapují

Vedro bylo jako v peci. A možná ještě větší. Přesto spousta diváků stále přicházela po mostě nad depem. A stála ve frontě na vstupenky ještě po nástupu. Slánská klasika s velkým zájmem veřejnosti o extraligu se projevila také při jejím třetím letošním kole. V sedmnáct deset startovala rozjížďka s číslem jedna a většina návštěvníků již byla na svých místech.

Adam Nejezchleba se chystá k extraligovému debutu | foto Pavel Fišer

Martin Vaculík odstál své hvězdné pověsti triumfem ve stylu start – cíl. Grzegorz Walasek se neprobil před druhého Andrzeje Lebeděvse. Jan Macek uzavřel řadu a bylo jasné, že Tomáš Topinka bude taktizovat. Improvizovat ostatně musel již včera večer. Onemocněl Jaroslav Vaníček, jehož na poslední chvíli nahradil Adamem Nejezchlebou.

Žarnovica zvýšila své vedení. Artjom Laguta letěl jako raketa. Hynek Štichauer se dral venkem první zatáčky. Eduard Krčmář mu ve výjezdu zavřel cestu a Daniel Klíma mezitím oba podjel. V juniorské jízdě si Sebastian Kössler vykoledoval trestnou čáru a žarnovický únik se zpomalil. Prim hrál Adam Bubba Bednář, kdežto Matouš Kameník před sebe nepustil Bruna Belana.

„Teď musí Bartosz odstartovat,“ vyprovázel Jaroslav Petrák čerstvého vítěze Zlaté přilby SNP k jeho extraligovému debutu v rozjížďce s číslem čtyři. Přání pardubického kouče se splnilo. Jenže před Bartosze Smektalu se rychle dostal Jan Kvěch.  A na začátku třetího kola taktéž Jakub Jamrog.

Daniel Klíma (žlutá) a Hynek Štichauer (bílá) dotírají na Eduarda Krčmáře (červená) | foto Pavel Fišer

A tak se dosavadní extraligový otloukánek z Prahy ujal vedení průběžné klasifikace. Žarnovicu měl za sebou o dva, Pardubice a Slaný o tři. Markéta šla ještě dál. Jan Kvěch v páté jízdě odvedl Artjoma Lagutu. Jenže pak jel na rošt Adam Nejezchleba ke svému prvnímu startu v extralize. Nezískal bod, což by se mohlo zdát kontraproduktivní. Tomáš Topinka ovšem dobře věděl, co dělá, když si šetřil starty Adama Bubby Bednáře. Martin Vaculík zopakoval úvodní triumf před zraky Bartosze Smektaly. Eduard Krčmář bral bod, ale v depu jeho první pohledy patřily ruce.


Eduard Krčmář vysvětluje, co se stalo v rozjížďce s číslem šest:

„Dostal jsem žihadlo od vosy, vletěla mi pod kombinézu.“


Sebastian Kössler (modrá) startuje z trestné čáry za Adamem Bubbou Bednářem (žlutá), Matoušem Kameníkem (bílá) a Brunem Belanem (červená) | foto Pavel Fišer

V nájezdu do prvního oblouku rozjížďky s číslem sedm se nevešel Bruno Belan. A bod mu uzmul Jakub Valkovič. Vpředu pádil Daniel Klíma. Mít za sebou Andrzeje Lebeděvse však nebyl žádný med. Lotyš útočil. V prvním nájezdu druhého kola se zleva pod Pražanem protáhnul do čela. Markéta stále vedla.

A Adam Bubba Bednář její vedení navýšil perfektním sólem v rozjížďce s číslem osm. Jakub Jamrog dlouho trčel za Hynkem Štichauerem, jenž jej zavřel v první zatáčce. Nevzdal se a ve třetím okruhu přechytračil Pardubičana, jenž se záhy vrátil nazpět. V zatáčce u depa ovšem Polák jel zleva a dva body byly definitivně jeho.

 

Štafeta mechaniků pro tři body

Praha se ne a ne vedení pustit. Po dvou pětinách měla šestnáct bodů v kombinaci s dvanácti žarnovickými, jedenácti pardubickými a devíti slánskými. Rozjížďka s číslem devět vyšla nejlépe Grzegorzi Walaskovi, na něhož byl krátký Bartosz Smektala. Daniel Klíma se po obou hnal po vnějšku.

Martin Vaculík (modrá) změřil Bartosze Smektalu (bílá) | foto Karel Herman

Leč na protilehlé rovince neměl moc místa. Musel zpomalit, čehož využil Sebastian Kössler. Pražský jezdec útočil, jenže zpátky na body se nevrátil. Žarnovica nevyužila pražské slabosti k drtivému útoku ani v rozjížďce s číslem deset. A to v ní Jakub Valkovič odstartoval jako první. Eduard Krčmář ho nestačil v úvodním výjezdu, ale spodní strana druhého výjezdu jej přece jen vynesla do vedení. Vzadu číhal Jan Macek, jehož Tomáš Topinka opět vrátil do hry.

Chvíle kopřivnického Pražana nastala ve třetím okruhu. V jeho druhé zatáčce podjel Jakuba Valkoviče, takže jeho tým uskočil Slováků na rozdíl čtyř bodů. Hned vzápětí se mohlo všechno obrátit vzhůru nohama. Jan Kvěch se totiž vydal ke startovnímu roštu bez vesty se startovním číslem.

Andrzej Lebeděvs (bílá) v souboji s Danielem Klímou (žlutá) | foto Karel Herman

Pražané byli ve střehu. Josef Franc přiběhl s vestou k vratům na ovál, kde ji převzal David Vrtáček. Běžel zprava bariéry mezi plotem bezpečností zóny. Jan Kvěch startoval od mantinelu a on mu ji přehodil přes hlavu. Riziko diskvalifikace padlo a pražský borec až do cíle proháněl Martina Vaculíka.


David Vrtáček líčí svůj běh s vestou za Janem Kvěchem:

„Jednu chvíli jsem běžel tak rychle, že mně nohy nestíhaly. Málem jsem zakop‘.“


Slovák vedení uhlídal, ale Praha stále držela post leadera. Ovšem už jen jednu jízdu. Adam Nejezchleba se z rozjížďky s číslem dvanáct vrátil bez bodů. Artjom Laguta se před startem otočil od pásky a v protisměru se podíval až do druhé zatáčky. Když stál zase řidítky dopředu, triumfoval stylem start – cíl před Andrzejem Lebeděvsem.

Grzegorz Walasek (červená) vodí Sebastiana Kösslera (modrá), Bartosze Smektalu (bílá) a Daniela Klímu (žlutá) | foto Pavel Fišer

A bylo to dvacet ku dvaceti. Tedy Praha versus Žarnovica, jelikož v případě Slaného a Pardubic šlo o šestnáct šestnáct. Ale po přestávce se průběžná skóre začala měnit. Jan Kvěch kraloval třinácté jízdě, přičemž nechal za svými zády i Andrzeje Lebeděvse. Poslední bod připadl Grzegorzi Walaskovi, Sebastianu Kösslerovi žádný.

Pražané opět pobízeli své koně k trysku. Adama Bubbu Bednáře v rozjížďce s číslem čtrnáct překonal Hynek Štichauer, který konečně kápnul na správné nastavení. Protáhnul se v půlce protilehlé rovinky před Pražana úzkou skulinkou takovým způsobem, že je v depu raději k sobě nepustili.

 

Ušetřený start náhradníka vyhrává závod

Hynek Štichauer (bílá) předjíždí Adama Bubbu Bednáře (žlutá) | foto Pavel Fišer

Jakub Valkovič ale ve čtrnácté jízdě nenašel recept na Grzegorze Walaska. A Praha uskočila o pět dalších bodů. V patnácté jízdě se Bartosz Smektala opět blýsknul rychlým startem. Jenže Artjom Laguta nebyl na vnějšku úvodního oblouku k zadržení. Jan Macek dostal bod a čtvrté místo Bruna Belana mobilizovala Milana Macha k akci.


Milan Mach se svěřuje se svým programem vyplněným včera večer nanečisto:

„Vyšlo mi, že po šestnáctý jízdě budeme poslední.“


Slánská ztráta na Prahu se právě dostala na hodnotu osmi bodů. A rozjížďka s číslem šestnáct přicházela s poslední možností, jak použít žolíka. Jakub Jamrog v ní startoval coby programový závodník, takže nebylo co řešit.

Martin Vaculík pádil za svým čtvrtým triumfem dnešního horkého odpoledne. Daniel Klíma jej vnějškem první zatáčky nestihnul. Navíc jej z levé strany potrestal Jakub Jamrog. Ani jeho čtyři body nezvedly Slaný ze čtvrté pozice. Prognóza Milana Macha, že skončí po základní části poslední, klapla. A on povinnost nominovat závodníky do poslední série musel splnit jako první. Klíčovou podmínku stanovil Eduard Krčmář, který nechtěl stát na roštu ve třetím poli. Tomáš Topinka delegoval Adama Bubbu Bednáře do juniorské jízdy místo Adama Nejezchleby. Nad připomínkou, že může na ovál ještě jednou, jen významně povytáhl obočí.

Adam Bubba Bednář hladce ovládl rozjížďku s číslem sedmnáct. Před Matoušem Kameníkem a Brunem Belanem, když na Sebastiana Kösslera žádný bod nezbyl. Jenže Marián Šebian už chystal těžkou artilerii. Martin Vaculík hrál opět velké sólo v osmnácté jízdě.

Za nim se rozpoutala mela. Hynek Štichauer ve druhém oblouku podjel Daniela Klímu. Pražan prahnul po odvetě. Útočil, seč mohl, a přitom ještě strážil Jakuba Jamroga za sebou. V posledním výjezdu hrál vabank rychlého výjezdu, aby na metě zaostal za Pardubičanem o pouhé centimetry.

V rozjížďce s číslem devatenáct kraloval Artjom Laguta. Jan Kvěch se nepáral s Eduardem Krčmářem a Bartoszem Smektalou, jenž se nevyhnul prokletí nuly. Ani Slaný se čtyřiadvaceti, ani Pardubice se sedmadvaceti body nemohly pomýšlet na triumf. Zato Praha s třiatřiceti a Žarnovica s dvaatřiceti ano. Tah v hlavě Tomáše Topinky se rychle změnil v realitu.

Nominovaný Jan Macek zůstal v depu a na ovál se chystal Adam Bubba Bednář. Dvacátou jízdu provázela nervozita. Jakub Valkovič se dotknul pásky a musel o patnáct metrů dozadu. Tahanice, kdo kde má stát, před repete přivedla Milana Macha a Jaroslava Petráka až na startovní rošt.

Vášně utichly. Andrzej Lebeděvs suverénním způsobem posadil Pardubice na nejnižší stupínek pódia na úkor domácích. Pražskému mladíkovi stačil na triumf jeho družstva pouze skalp Jakuba Valkoviče, který byl však z trestné čáry bez šance. Přidal porážku Grzegorze Walaska jako bonus. Slaný dneska patřil Praze.

 

Hlasy z depa

„Dobrý, vyhráli jsme,“ nepřekvapil Jan Kvěch úvodní informací ze svých úst. „Nikdo ale nedohonil Martina. Pro někoho nečekaný výsledek, ale my jedeme na každý závody, že chceme vyhrát. Trošku štěstíčka, s tou vestou se to podařilo. Ještě štěstí, že Vrták běhá rychle, jinak bych to zase zkazil já. Ale aspoň jsem slavnej (smích).“

„Náročný, jsem nějakej nachlazenej,“ svěřoval se Adam Bubba Bednář. „Takže náročný. Bolí mě svaly a klouby. Jel jsem to jen odprdlat a poved‘ se takovej výsledek. Vítězství v extralize, vyhrát chtějí všichni. My taky jedeme na každý závody, že chceme vyhrát. Teď se to konečně povedlo, ukázali jsme, jak se jezdí plochá v Praze. Děkuju týmu, sponzorům, rodině a Kurzovým.“

„Vystřídali mě,“ protahoval Jan Macek obličej. „Mi to ale moc nejelo. Ale přispěl jsem třemi body ke třem nulám. Kluci jeli a všichni dostali od nás nářez. Konečně.“

„Dobrý, super, těším se z druhé místa,“ radoval se Martin Vaculík. „Vždycky chceme zajet nejlepší výsledek, ale dráha pak naše přání verifikuje. Praha byla lepší, gratulace. Rozhodne se v Žarnovici, budeme makat. Patnáct bodů je super výsledek, všechno bylo OK, motorka jela, mechanici pracovali. Přišlo dost diváků. Děkuju všem, vážím si toho, že strávili odpoledne s námi.“

„Fajn,“ odtušil Hynek Štichauer. „Škoda začátku, úplně jsme to nedoštelovali. Až od čtvrtý série motorka fungovala, že jsem odjel od startu. Kapitán nám chybí a mě mrzí, že jsem to nevychytal dřív. Druhý místo by nám pomohlo víc.“

„Bylo to dobrý, jsme na bedně,“ nechal se slyšet Matouš Kameník. „Nevím, co k tomu říct. V rámci možností se mi jelo dobře, ale byly i lepší závody.“

„V pondělí jsem měl domluvenej trénink, ale byl mi zakázanej,“ povzdechl si Eduard Krčmář. „Určitě by se hodil, ale na to, že mám letos tři nebo čtyři závody, jsem spokojenej. Bedna byla kousek, co se dá dělat?!“

Jan Kvěch (žlutá) vede před Artjomem Lagutou (modrá) a Matoušem Kameníkem (bílá) | foto Karel Herman
Jan Kvěch (žlutá) vede před Artjomem Lagutou (modrá) a Matoušem Kameníkem (bílá) | foto Karel Herman
1. AK Markéta Praha 35
Daniel Klíma 2 2 0 1 1 6
Jan Macek 0 – 2 1 3
Adam Nejezchleba – 0 0 – 0
Jan Kvěch 3 3 2 3 2 13
Adam Bubba Bednář 3 3 2 3 2 13
2. SC Dynamax Žarnovica 32
Martin Vaculík 3 3 3 3 3 15
Artjom Laguta, RUS (PZM) 3 2 3 3 3 14
Jakub Valkovič 0 1 1 0 0 2
Sebastian Kössler, A 0 0 1 0 0 1
3. AMK ZP Pardubice 30
Matouš Kameník 2 0 0 0 2 4
Bartosz Smektala, PL 1 2 2 2 0 7
Hynek Štichauer 0 1 1 3 2 7
Andrzej Lebeděvs, LAT 2 3 2 2 3 12
Jan Jeníček DNR
4. AK Slaný 25
Jakub Jamrog, PL 2 2 1 4* 0 9
Bruno Belan 1 0 0 0 1 2
Eduard Krčmář 1 1 3 1 1 7
Grzegorz Walasek, PL 1 1 3 1 1 7
Matěj Frýza DNR
Daniel Klíma (žlutá) letí před Jakubem Valkovičem (modrá) a Brunem Belanem (červená) | foto Karel Herman

Aktuální extraligová tabulka:

1. Žarnovica 1-2-0-0 103 10
2. Pardubice 1-1-1-0 103 9
3. Praha 1-0-0-2 81 6
4. Slaný 0-0-2-1 79 5
Martin Vaculík (modrá) jde do vedení před Jakuba Jamroga (červená), Daniela Klimu (žlutá) a Matouše Kameníka (bílá) | foto Karel Herman

Ukázkové jízdy na malé dráze v nezávodním režimu:

Nicolas Pergl, František Dvořák, David Filipovský (MX)