Dramatický příběh Jana Kvěcha se minul se šťastným koncem

Žarnovica – 25. srpna
Spolu s dvěma kolegy ze stříbrného nároďáku do třiadvaceti let dorazil rovnou z Krakova do Žarnovice. Nabídku pondělního hostování za Ipswich odmítl, protože letecké spojení bylo špatné. A především zatraceně drahé. Konec konců, na Tekove se mohl již potřetí zapsat mezi vítěze Zlaté přilby SNP a přiblížit se trvalému vlastnictví krásné trofeje. Kór v jubilejním šedesátém ročníku. Do semifinále se dostal bez potíží. Úchvatným duelem s Anže Grmekem, vítězem základní části, jemuž se nakonec finálové brány zavřely před nosem, se vyhnul jízdě poslední šance. Volit si dráhu pro finále dorazil s Josefem Francem, jenž vezl motocykl, a Filipem Šiterou, jenž přilby všech barev nemohl ani pobrat. Aby rádců, kteří již kdysi stáli na nejvyšším stupínku pódia nejstaršího slovenského motoristického podniku, nebylo málo, přišel i Marián Jirout. Na Pražanovu přilbu dali zelený povlak. Start mu nevyšel. Dral se dopředu, jenže ve druhé zatáčce upadl Franciszek Majewski. Jan Kvěch s ním byl v kontaktu. Jan Kvěch musel z kola ven s glosou, že ve světě vrcholné ploché dráhy by jeho soupeř takovou situaci zvládnul. Stejně jako prve se při repete ujal vedení Bartosz Smektala, jenž ustál nápor Roberta Chmiela, který gradoval v posledním kole. Žádný jiný Čech ani Slovák se v lepší desítce neumístil.

Robert Chmiel, Bartosz Smektala a Nazar Parnickij na pódiu | foto Karel Herman

Naposledy s AMK

Více než jednatřicet tisíc kroků. Takovou štreku našlapal Peter Štefánik v roli ředitele závodu po stadiónu rozpáleném srpnovým žárem. Letos naposledy. Po šedesáti ročnících se AMK Žarnovica dohodl se Speedway Clubem, že od příštího roku bude nejstarší motoristický závod na Slovensku pořádat mladší z obou klubů ve městě

Hlavní trofeje se vystavují na odiv | foto Karel Herman

A tak jsme v Žarnovici viděli odlišný pořadatelský rukopis naposledy. Bílá padesátka aerovka vedla dlouhý špalír motorkářů. Na slavnostní nástup dorazili bývalí vítězové. Zdeno Vaculík zastupoval svého syna Martina, aby ihned po ceremonii nasedl na kolo a odjel domů.

Jiří Štancl a Marián Jirout zůstali. Pochopitelně také Josef Franc a Filip Šitera, kteří přijeli s Janem Kvěchem rovnou z Krakova z finále evropských družstev do třiadvaceti let. Nechybělo mnoho a obhájce trofej neusiloval o svůj třetí primát. A odletěl by na Britské ostrovy.


Jan Kvěch vysvětluje, proč nebude startovat v Premiership:

„Chtěli si mě půjčit v Ipswichi, jednou v Birminghamu. Měl jsem ale blbý a drahý spoje. Ale zítra musím ještě něco zařídit v Polsku.“


Bývalí vítězové na nástupu – Josef Franc, Filip Šitera, Marián Jirout, Zdeno Vaculík a Jiří Štancl | foto Karel Herman

Ochozy se slušně zaplnily. Závodníci sjížděli dolů z depa po jednom podle startovních čísel, aby objeli jedno kolo a postavili se do špalíru před hlavní tribunou. Nechyběl ani Ital Mateo Boncinelli, jenž ještě včera večer startoval na mistrovství světa flat tracku v britském King’s Lynn. Ani tři z čerstvých vicemistrů Evropy do třiadvaceti let. Vedle Jana Kvěcha také Matouš Kameník a Jan Macek.

Slováci měli tradičně nejvyšší čísla z celé startovní listiny. Z depa se dostali jako poslední. Nejprve Jakub Valkovič. Po něm i Filip Kasan, který navzdory změnách zůstal jediným náhradníkem. Nakonec Marek Ziman, jenž se publiku představil za řidítky pětistovky. Byť byl nástup okázaly a dlouhý, ve čtvrt na tři startovala rozjížďka s číslem jedna.

 

Všichni Češi končí mimo lepší desítku

Jan Kvěch (modrá) vede před Michaelem Westem (červená), Robertem Chmielem (žlutá), Mateo Boncinellim (zelená) a Cyrillme Hofmannem (bílá) | foto Karel Herman

Pro české zástupce začala šedesátá Zlatá přilba nejlepším možným způsobem. Jan Kvěch triumfoval stylem start cíl v rozjížďce s číslem jedna, v níž Michael West sebral druhou pozici Robertu Chmielovi. Jana Macka sice vzápětí objel Sandro Wassermann již v první zatáčce.

Kopřivnický závodník se nazpět do čela již nedostal, ačkoliv se hodně snažil. Tři body ale měly svou  váhu. Vždyť v první sérii získali méně i favorité. Zmiňovaný Robert Chmiel dovezl dvojku stejně jako Bartosz Smektala. Nazar Parnickij nebodoval vůbec.

Jan Macek jezdí před Nicolasem Vicentinem | foto Karel Herman

Špatný vstup do závodu neměl ani Matouš Kameník. Třetí jízdu začínal z poslední pozice. Nejprve překonal Jakuba Valkoviče a na konci třetího okruhu i Matice Ivačiče. V depu nad otázkou, jaká síla jej dostala na třetí místo, jen s úsměvem krčil rameny. E druhé sérii to ale s našimi vzalo nečekaný obrat.


Jan Macek komentuje své vyřazení po základní části:

„Nejela mi motorky, problém byl s karburátorem. Dvě jízdy se posraly, až na tu poslední jsme to dopasovali. Výsledek na hovno, ale to jsou závody.“


Mateo Boncinelli (17), Sebastian Kössler (14), Matouš Kameník (3) a Adrian Gala (11) | foto Karel Herman

Jan Macek v páté jízdě odstartoval poslední, navíc vinou problémů s karburátorem neviděl cíl. V rozjížďce s číslem sedm si vybral smůlu Damir Filimonov. Lotyš, jenž začal hladkým triumfem, přišel o sekundární řetěz ještě na startovním roštu. Matouš Kameník tentokrát nepředjížděl a skončil třetí. A Jan Kvěch hned nato evidentně zasnoubil s pátou příčkou, která se ho evidentně nechtěla pustit.

V jedenácté jízdě Pražan už úřadoval naplno od startu. Byť nakonec skončil druhý v rozjížďce s číslem čtrnáct, jedenáct bodů stačilo v základní části na čtvrté místo. A samozřejmě postup. Zbývající dva se touto cestou bohužel nevydali.

Jakub Valkovič se nedostal do lepší desítky | foto Karel Herman

Problémy Jana Macka s nastavením motocyklu neopustily. V rozjížďce s číslem dvanáct beznadějně uzavíral jezdecké pole. V patnácté jízdě zase exceloval. V prvním oblouku minul Anže Grmeka, jenž s ním zaznamenal doposud jedinou porážku.

Bohužel na postup by potřeboval o dva body navíc. Vypadl i Matouš Kameník, který se také v úvodní zatáčce obořil na Anže Grmeka. Na rozdíl od Jana Macka neúspěšně. Svůj neměl ani Jakub Valkovič, který si svá ústa zamknul na deset západů.

 

Nešťastný pád

Letošní Zlatá přilba SNP slynula velkou vyrovnaností. A ve spodní desítce uvízlo víc závodníků, jež podobné aspirace rozhodně neměli. Jakub Valkovič, Matouš Kameník, Jan Macek, ano. Ale také Sebastian Kössler nebo Matic Ivačič, jemuž krásnou trofej v Žarnovici nasazovali na hlavu před pěti lety.

Robert Chmiel si pečlivě vybírá místo na finálovém startovním roštu | foto Karel Herman

Zatímco deset boxů se vyklízelo, ve stejném počtu jiných se chystali na vyvrcholení závodu. Jan Kvěch si na výsledkové tabuli potvrdil, že jej čeká první semifinále s bílým povlakem helmy. S letem pásky vstříc horkému slunci vystřelil dopředu.

V úvodním výjezdu bral vrch Robert Chmiel. Před Čecha proniknul také Anže Grmek.  Jan Kvěch se vrátil před něho, leč Slovinec kontroval. V nájezdu do prvního kola třetího okruhu jel pražský závodník opět druhý. Všechny jeho další pokusy o zvrat odrazil.

Semifinále s číslem dvě přineslo velký triumf Bartoszi Smektalovi. Druhý Nazar Parnickij před sebe nepustil Franciszka Majewskeho. A už šlo do tuhého. Franciszek Majewski opanoval jízdu poslední šance. Do finále šel s přehledem rovněž Adrian Gala. Damir Filimonov, vítěz základní části Anže Grmek, překvapující Sandro Wassermann a Michael West ostrouhali.


Jan Kvěch komentuje závod:

„Krásný, závodilo se až do poslední jízdy. Zelená dráha se mi na finále líbila, takovou přilbu nemám, ale měl jsem s sebou povlak. Byl jsem připravenej. Start byl dobrej, trošku jsem neměl dojezd to zatáčky. Tam mě podjeli. Ve druhý zatáčce jsme jeli natěsno. Ten Polák nejezdí se zkušenýma, jinak by to zvládl. Položil se a vyloučili mě.“


Chystalo se finále. Josef Franc přitlačil motocykl Jana Kvěcha jako první. Sám závodník šel za nimi v družné debatě s Robertem Chmielem. Filip Šitera nesl všechny přilby. První si volil postavení na startovním roštu Robert Chmiel.

Robert Chmiel by rád měl zlatou trofej sám pro sebe | foto Karel Herman

Hledal dlouho po celé délce startovní čáry a nakonec si vzal bílou. Bartosz Smektala se radil s mechaniky, aby sáhnul po modré. Jan Kvěch okopal červenou. Přemístil se na venek a zvednul zelený terč. Nazar Parnickij si vybral červenou, Franciszek Majewski žlutou a na Adriana Galu zbyla červenobílá.

Nejlépe odstartoval Bartosz Smektala. Robert Chmiel jel za ním. Jan Kvěch měl před sebou Franciszka Majewskeho. Ve druhém oblouku se dral dopředu, ale Polák před ním upadl. Svítila červená světla. Pražan se sice vrátil ke startovnímu roštu, jenže Luboš Šmondrk jej uznal viníkem pádu.

Opakovaný start dopadl přesně jako prve. Vedl Bartosz Smektala, pak Robert Chmiel a Franciszek Majewski. Adrian Gala vadnul a ve třetím kole jej v nájezdu do druhé zatáčky podjel Nazar Parnickij. Pořídil si tam vstupenku na pódium, protože třetí Franciszek Majewski v posledním kole odstoupil s poruchou motocyklu.

Klub vítězů ZP SNP při volbě finálové dráhy: zleva Marián Jirout se synem Mariánem, Jan Kvěch, Filip Šitera a Josef Franc | foto Karel Herman

 

TOT SF1 SF2 OPR FIN
1. Bartosz Smektala, PL 2 3 4 3 12 1. 1.
2. Robert Chmiel, PL 2 4 3 1 10 1. 2.
3. Nazar Parnickij, UA 0 4 1 4 9 2. 3.
4. Adrian Gala, PL 1 4 2 4 11 4. 2. 4.
5. Franciszek Majewski, PL 3 2 4 4 13 3. 1. E
6. Jan Kvěch, CZ 4 1 4 2 11 2. U
7. Damir Filimonov, LAT 4 E 3 3 10 5. 3.
8. Anže Grmek, SLO 4 4 4 3 15 3. 4.
9. Sandro Wassermann, D 4 3 2 2 11 4. 5.
10. Michael West, AUS (DMU) 3 3 3 1 10 5. 6.
11. Matic Ivačič, SLO 1 2 3 2 8
12. Jan Macek, CZ 3 E 0 4 7
13. Sebastian Kössler, A 1 3 0 3 7
14 Matouš Kameník, CZ 2 2 1 2 7
15. Tomasz Orwat, PL 3 1 1 1 6
16. Jakub Valkovič, SK 0 2 2 1 5
17. Mateo Boncinelli, I 1 1 2 0 4
18. Nicolas Vicentin, I 2 0 0 0 2
19. Cyrill Hofmann, D 0 1 0 0 1
20. Milen Manev, BG 0 0 1 E 1
21. Filip Kasan, SK (res) DNR

Vložená jízda: Marek Ziman (SK – Žarnovica)

Bartosz Smektala (modrá) odráží ve finále Roberta Chmiela (bílá) | foto Karel Herman