Profesor bere svého žáka na Slovensko

Žarnovica – 9. srpna
Sešli se u polévky. Pardubické depo se už po středeční juniorce utápělo ve tmě. Ale detaily na cestu do Žarnovice bylo přece jen třeba doladit. Pardubické barvy při nedělním poháru přátelství budou hájit zkušený Jaroslav Petrák s šikovným mladíkem Davidem Hofmanem. Za soupeře budou mít šest dalších dvojic včetně dvou domácích a jedné kopřivnických. Na rozdíl od chmurných prognóz se naplnila také startovní listina doprovodného závodu českých stopětadvacítek.

 

Jakub Valkovič nastoupí za první pár Žarnovice | foto Karel Herman

Skepse byla na místě. V šampionátu se jeden nejhorší výsledek škrtá a cesta do Žarnovice je daleká a nákladná. Logistickou stránku však otcové vyřešili i díky společnému cestování. A tak se na cestu, která je pro Slováky na trase na české plochodrážní lokality běžným chlebem, vydá šest našich.

Vůbec poprvé bude letos závodit Roman Štola, jenž si zjara při fotbale zlomil nohu. K Jaroslavu Hajkovi a Marku Zimanovi se přidá slánská čtyřka s nejvyššími ambicemi a pražský Jaroslav Bartek.

Bruno Belan (červená) a Filip Kasan (modrá) pojedou spolu ve dvojici | foto Karel Herman

Hlavním bodem programu se stane Pohár přátelství, jenž svého času vznikl z iniciativu Speedway Clubu Žarnovica. Jeho startovní listina slibuje vyrovnanou podívanou. V pozici mírných favoritů jsou domácí jedničky Jakub Valkovič a Sebastian Kössler, který ve středu užuž ve svých rukou třímal triumf v pardubické juniorce.

Filip Kasan nastoupí ve druhém žarnovickém páru spolu se slánským Brunem Belanem. České barvy budou hájit nejen zmiňovaní Pardubičané, ale i Kopřivnice s Radkem Bambuchem a hostujícím Pražanem bydlícím v žarnovickém sousedství Michalem Bašteckým. Pak jsou tu Poláci, Italové a zajímavý Veteran Team s Norbertem Magosim z Maďarska a Bulharem Milenem Manevem.

Startovní listiny nedělních závodů v Žarnovici:

Pohár přátelství:
Žarnovica I. Jakub Valkovič, Sebastian Kössler (A)
Žarnovica II. Filip Kasan, Bruno Belan (Slaný)
Pardubice: Jaroslav Petrák, David Hofman
Poznaň: Jakub Oleksiak, Jakub Žurek
Kopřivnice: Radek Bambuch, Michal Baštecký (Praha)
Lonigo: Nicolas Vicentin, Nicolo Percotti
Veteran Team: Norbert Magosi (H), Milen Manev (BG)
MR 125 ccm:
Karel Průša, Slaný
Štěpánka Nyklová, Slaný (E)
Jakub Hejkal, Slaný
Matěj Tůma, Slaný
Jaroslav Hajko, SK – Žarnovica
Marek Ziman, SK – Žarnovica
Roman Štola, Mariánské Lázně
Jaroslav Bartek, Praha

Poznámka: startovní čísla i pro MR 125 ccm jsou v gesci pořadatele, který je na rozdíl od praxe AČR nezveřejnil

Stopětadvacítky pojedou v Žarnovici šampionát republiky poprvé – Marek Ziman (červená) má na snímku za sebou Jakuba Hejkala (bílá) a Annu Hajkovou (modrá) | foto Karel Herman