Žarnovica se proměnila v metropoli kolibříků

Žarnovica – 20. a 21. července
Evropský pohár v sobotu. A Zlatá trofej FIM v neděli. Vrcholné závody stopětadvacítek se sešly během jednoho víkendu v Žarnovici. Příležitost ukázat se v mezinárodním měřítku měli nejen Češi, ale vůbec poprvé i Slováci, kteří se této kubatuře začali věnovat před rokem.

 

Anna Hajková se bohužel před závody zranila | foto Petra Zahradníčková

Bohužel se závodů na domácí dráze nemohla účastnit Anna Hajková. Při poslední tréninkové jízdě před víkendovými mítinky se zranila. Nejenže si pohmoždila ruku, ale bohužel si také vyhodila kyčel, kterou jí v nemocnici museli pod narkózou srovnat.

Její bratr Jaroslav posléze dokázal vybojovat pěkné umístění. Motocykly 125 ccm mají nosnost do zhruba šedesáti kilogramů a někteří kluci ze zahraničí měli i méně. Na velké a rovné dráze výhoda k nezaplacení obzvlášť v kombinaci s nadupaným motorem.

Klíčový rozdíl ve velikosti a hmotnosti ukazuje společný snímek Karla Průši a Jakuba Hejkala | foto Petra Zahradníčková

Z našich se boji o stupně vítězů přibližoval debutující Jakub Hejkal. Byl ale smolný hlavně na startech. Není divu, hodně chtěl. Bohužel ale na svou snahu doplatil.

Vedle nepřemožitelného Franciszka Szczyrby se dvakrát na pódiu objevil Levi Böhme. Německého závodníka jsme viděli v akci také u nás, naposledy v červnu v Chabařovicích. Jeho technika byla na jedničku a měl k sobě výborného manažera Ronnyho Weise.