Češi v akci 03

Předčasné jaro, které nás všechny rozehřívalo ještě v polovině ledna, bylo vystřídáno arktickými mrazy. A tak není divu, že si libují ledaři, i když by si ledaskdo mohl postesknout, že jejich závodů na pozadí ladovské zimy není víc.
Zatímco Jan Klatovský má za sebou další dvě Grand Prix v ruské Ufě a poločas seriálu ho zastihl na dvanácté příčce průběžné klasifikace, jeho starší bratr Antonín se v neděli vrátil do závodního kolotoče po prosincovém pádu ve švédském Arjeplogu. Se čtrnácti body skončil na druhém místě při druhém pokračování série Golden Spike v Heidenreichsteinu. Výše čněl pouze neporažený Stefan Pletschacher a na pódium se dostal ještě mladší Charly Ebner.

V sobotu se měl konat další pouák v rakouském St. Johannu, kam dostali pozvání i naši závodníci, díky čemuž se Mělice konaly až v neděli. Avšak podnik byl přeložen na příští neděli, takže se dostal do termínové kolize s Kopřivnicí.

V Mělicích nechyběly ani šroubky. Václav Milík se proháněl o přestávkách hlavního závodu na tréninkové dráze, avšak Michaela Krupičková na ní měla dopoledne ošklivý pád. Naštěstí byly následky horší pro její motocykl než pro ni samotnou. Hynek Štichauer se po návratu z novozélandského turné aklimatizoval na teploty nižší o čtyřicet stupňů a už spřádal plány na cestu do Telfordu.

Matěj Kůs se v daleké Argentině dostal do akce hned dvakrát. V úterý pokračoval tamní šampionát tradičně v Bahia Blanca. Pražan v něm po druhém místě v malém finále skončil sedmý. Avšak v sobotním dvanáctém pokračování v Daireaux zvítězil a v průběžné klasifikaci si polepšil na šesté místo.

Foto: Michal Kohout