S ledovou plochou dráhou se končí obtížně

Frövi – 4. února
Minulá neděle dozajista uspokojila každého příznivce ledové ploché dráhy. První kolo šampionátu ledařských družstev svedl na startovní čáru deset dvojic, mezi nimi i jednu s britským Union Jackem. Jenže po boku starého známého Kevina Rowanda stanul Rob Irving, který v Čechách závodil poprvé. Chyběl Mark Uzzell, který se magazínu speedwayA-Z svěřil, že byl v neděli snad jediným člověkem na celé zeměkouli, jehož v souvislosti s podnikem v Růžené přemohla lítost.

„V neděli to bylo poprvé, kdy se cítím smutně, že jsem přestal se závoděním,“ říká dvaapadesátiletý Mark Uzzell, jenž v uplynulých dvou letech býval pravidelným hostem českých ledů. Ze vzdáleného švédského Frövi přitom musel celou štreku odřídit sám za volantem stařičkého Transitu, o němž se smíchem žertoval, že ho drží pohromadě jenom kobercová páska.

„Mé cesty do České republiky byly vždycky speciální,“ vzpomíná. „Cesta byla dlouhá, ale přijetí, kterého se mi u vás dostalo, udělalo, že každý kilometr měl svou cenu. Proto bych chtěl pozdravovat každého a doufám, že si závody na ledě užijí.“

Z tönu jeho hlasu je přitom zřetelné, že by se nejraději sám znovu posadil za řidítka. Že by tuto neděli v Mělicích? „Přál bych si to, ale ne,“ říká rozhodně.

Jak obtížné je skončit s ledovou plochou dráhou, se přesvědčil i další českému fanouškovi známý závodník. René Dünki ještě minulý týden hlásil do světa konec kariéry, ale v neděli už bude figurovat ve startovní listině v rakouském Heidenreichsteinu!

„Přilba už téměř visela na hřebíku,“ připouští švýcarský závodník. „Ale jedu dál.“ A proč ne v Mělicích, ale v Rakousku? „Bylo to přání šéfa týmu,“ odpovídá. „A navíc myslím, že je teď v Čechách dostatek českých ledařů.

Foto: Pavel Fišer (digitální aparát Canon EOS D Mark II)