Zbývá vyřešit rakousko-polskou otázku

Mělice – 9. února
Milan špinka byl ze sobotní ouvertury šampionátu ledařských družstev nadšený. Svěřoval se, že úroveň českých ledů jde jednoznačně nahoru. Startovní listina nedělního závodu pokračování v Mělicích mu dává stoprocentně zapravdu. Vždy ještě předloni by bylo možné postavit náš závod do termínové kolize s finálovou sérii mistrovství světa, ale navíc s mítinkem v Rakousku rozhodně nikoliv.

Že se na pozadí druhého kola Golden Spike v Heidenreichsteinu nepodaří zopakovat klání s deseti dvojicemi, bylo nabíledni. Rozpis se tak vrací ke klasické podobě utkání sedmi párů na jednadvacet jízd. Protože se do závěrečné klasifikace přidělují tabulkové body, nedojde k žádnému zkreslení průběžného pořadí.

Řády pamatují rovněž na situaci, pakliže byl Jan a Petr Klauzovi vrátili porážku Janu Pecinovi s Lukášem Volejníkem, přičemž by osečenští borci skončili druzí. V tom případě by oba týmy měly stejný počet bodů a byl by pro ně vypsán rozjezd. Na plánu jsou sice ještě dva mítinky, nicméně náhlá obleva by je mohla rozpustit a v tom případě by nastal problém v otázce šampióna.

Bylo by ovšem chybou podceňovat ostatní závodníky a limitovat boj o vítězství pouze na první dva týmy z Růžené. Lukáš Hutla konečně nastoupí v kombinaci se svým otcem Radkem a ti by se dozajista před svým publikem rádi blýskli skvělým výkonem. A když už hovoříme o domácím prostředí, do Živanic, kde bydlí Vladimír Višváder, je to také coby kamenem dohodil.

Slovensko-český matador oslnil mnohé přihlížející svým ostrým debutem v Mělicích. Rozpis pro sedm dvojic, kde se neustále přičítají body, odstraňuje nevýhody výkonnostně nevyrovnaných párů. Z klasické dráhy známe bezpočet případů, kdy excelentní jednotlivec dotáhl svého kolegu až na stupně vítězů.

Ve startovní listině najdeme jen dva zahraniční páry. Švýcaři Markus Birn a Martin Galarner spolu jeli už minulý týden, avšak otazník visí nad spojením Josef Kreuzberger – Miroslaw Daniszewski. Jak Rakušan, tak Polák nastoupili v Růžené za jiný tým, přičemž reglementy stanoví, že každý závodník může bodovat jen za jeden.

„Nechám chlapce, aby se rozhodli, který výsledek se anuluje,“ přichází Petr Moravec, předseda VV SPD se šalamounským řešením. „Buď se Josef Kreuzberger přidá k Polákům nebo Miroslaw Daniszewski k té rakousko-německé dvojici.“ Budou-li závodníci uvažovat stejně pragmaticky, měla by být jejich volba jasná. V průběžné klasifikaci je tým Josef Kreuzberger/Franz Mayerbüchler o tři body výše než Poláci.

Startovní listina: MR družstev, 2. závod – Mělice, neděle 13:00:

Hutla Team: 1 Radek Hutla
  2 Lukáš Hutla
 
Grepl Mšeno: 3 Vladimír Višváder
  4 Martin Kníže
 
SK Osečná II: 5 Martin Běhal
  6 Robert Růžička
 
SK Osečná: 7 Jan Pecina
  8 Lukáš Volejník
 
Klauz Team: 9 Petr Klauz
  10 Jan Klauz
 
tým bude určen na místě: 11 Miroslaw Daniszewski, PL
  12 Josef Kreuzberger, A
 
Švýcarsko: 13 Markus Birn, CH
  14 Martin Galarner, CH

Foto: Pavel Fišer (digitální aparát Canon EOS D Mark II)