Plochodrážní motocykly se vrátily na dostihové závodiště

Pardubice – 10. října
U příležitosti konání nedělní jubilejní 120. Velké pardubické se na dostihové travnaté dráze uskutečnila unikátní exhibiční jízda českých plochodrážních legend a vítězů Zlaté přilby. Skvělou ukázku, jak se na této pro travnatou plochou dráhu již legendární dráze jezdily závody, předvedl poslední vítěz z této dráhy z patnáctého ročníku z roku 1963 pan Antonín Kasper starší. Zdatnými soupeři mu byli vítěz 25. Zlaté přilby, již ze svítkovské dráhy z roku 1973 a mistr světa na ledové ploché dráze z roku 1974 Milan Špinka a další česká legenda plochodrážního sportu, pětinásobný vítěz Zlaté přilby z let 1974, 1976, 1978, 1981 a 1982, dvojnásobný stříbrný medailista na dlouhé ploché dráze, několikanásobný světový finalista na krátké dráze a jedenáctinásobný československý šampión Jiří Štancl.

České plochodrážní hvězdy se prezentovaly na dráze v rámci doprovodného programu dostihového odpoledne. Byly odměněni za propagaci tohoto sportu potleskem a ovacemi asi čtyřiceti tisíc diváků, kteří se přišli podívat na tento jubilejní dostihový svátek.

Symbolicky dekorovat originálními zlatými přilbami, které tito bývalí plochodrážníci v nedávné minulosti vyhráli, přišel primátor Pardubic pan Deml a ředitel dostihového závodiště pan Kunát. Tato akce se odehrála za odborného komentáře plochodrážního spíkra Zlaté přilby Jiřího Hejtíka. Další český bývalý plochodrážní jezdec a nyní spíkr Miloslav Čmejla se ujal role mechanika naší legendy Antonína Kaspera.

Pomyslné protnutí cílové čáry a odmávnutí šachovnicovým praporkem zajistil stejně tak jako před týdnem na Zlaté přilbě pardubický startmaršál Jaroslav Kocek. Iniciátor této ojedinělé akce pan Šabata děkuje všem, kteří tuto akci podporovali a pomohli mu při uskutečnění plochodrážní exhibice na poli dostihového sportu.

Foto: Jiří Havlíček