Čeští závodníci vyhráli prozatím polovinu Zlaté přilby

AKTUALIZOVÁNO – FOTO

Pardubice – 2. října
Dvaašedesátá Zlatá přilba města Pardubic začala tradičně čtyřmi sobotními rozjížďkami. Plná polovina z nich měla za svého vítěze českého závodníka. Ti byli hodně vidět také v ostatních případech, by se našim borcům nevyhnula ani smůla.

Té si dosytnosti užil Martin Málek, jehož v první jízdě stihla diskvalifikace za překročení dvouminutového limitu. „Asi mi odešlo zapalování,“ meditoval březolupský závodník nad svým motocyklem. „Bylo málo času, dlouho trvalo, než nás pustili do depa. Zrovna jsem chtěl dodělávat druhou motorku, ale už šly jízdy.“

Martin Málek se sice v sedle druhého stroje objevil na dráze, ale to už odtikávaly vteřiny z časového limitu náhradníka Tomáše Jůzy. Po vylétnutí pásky zůstal stát Jaroslav Petrák. „Zadní řetěz,“ vysvětloval v depu pardubický matador, jenž prožil technické patálie už při tréninku. „Rolny na vahadlech,“ odhalil jejich příčinu závodníkův otec.

Na čele mezitím úřadoval Christian Hefenbrock, avšak ve druhé zatáčce se rozblikala červená světla po kolizi Tomáše Jůzy s Lukášem Drymlem. Náhradník byl vyloučen, zatímco Lukáš Dryml nakonec naštěstí nemusel využít servis záchranářů. Oklepal se jako kočka a při repete během necelého kola dokázal sebrat vedení Christianu Hefenbrockovi.

Druhá jízda přinesla triumf Hynku Štichauerovi, jenž si svých pět bodů připsal za vítězství ve stylu start – cíl. Za jeho záda se na začátku druhého kola posunul Zdeněk Simota, který podjel Mateje Ferjana. „Nechal jsem si přečasovat motory,“ komentoval po svém návratu do boxů renesanci své výkonnosti také na delších oválech. „Start nic moc, ale pak to bylo rychlý. Uvidíme zítra.“

Jan Holub zažil pořádný blázinec, když v rychlosti měnil karburátor. Jenže po výměně jeho motocykl odmítl nastartovat, takže se se svým dědečkem pořádně zapotili. Odměnou jim byl jediný bod za páté místo.

S nadějí na lepší zítřek půjdou spát Filip Šitera a Tomáš Suchánek. Oba v rozjížďce s číslem čtyři skončili na třetím, resp. čtvrtém místě. Konkurenci neměl Kevin Wölbert, jenž Mateji Žagarovi nadělil takřka celou rovinu.

Opakovat se muselo rovněž ve čtvrté jízdě. Marcin Sekula zaútočil vnitřkem prvního oblouku na Jespera B. Monberga s takovou vervou, až do Dána vrazil. Oba se ocitli na zemi a pro Poláka s německou licencí začala první Zlatá přilba jeho kariéry diskvalifikací.

Při opakovačce nejrychleji odstartoval Jesper B. Monberg, avšak v úvodním oblouku ho podjel Michael Hádek. Dopředu se tlačil i Josef Franc. V nájezdu do třetího kola se Dán už už sunul na vedoucí příčku. Avšak teprve chybička vedoucího Plzeňana ho dostala definitivně dopředu. Při té příležitosti na druhé místo proklouzl Josef Franc.

„Vyskákal jsem ven a oni to dali pode mě,“ zpytoval své svědomí Michael Hádek. „A hotovo. Víc jsem už nezmoh‘…!“ A jak to viděl Josef Franc? „Vyhrál bych, kdybych to nezkrvil,“ říkal. „Nechtěl jsem to dát do těch děr a oni se přesypali kolem.“

Úvodní rozjížďky Zlaté přilby:

I Lukáš Dryml, Christian Hefenbrock, Ludvig Lindgren, res Tomáš Jůza X, res Jaroslav Petrák E, Martin Málek M
II Hynek Štichauer, Zdeněk Simota, Matej Ferjan, Roberto Haupt, Jan Holub
III Kevin Wölbert, Matej Žagar, Filip Šitera, Tomáš Suchánek, res Jaroslav Petrák E
IV Jesper B. Monberg, Josef Franc, Michael Hádek, Matija Duh, Marcin Sekula X

Foto: Martin Búri