Darcy Ward obhájil titul na poslední chvíli

AKTUALIZOVÁNO – FOTO

Pardubice – 2. října
Lotyš Maksims Bogdanovs přijížděl do Pardubic jako vedoucí muž průběžné klasifikace seriálu mistrovství světa juniorů. Avšak evidentně neměl svůj den a hlavně díky slabším dvěma posledním jízdám skončil až sedmý. Triumf v závodě vybojoval Maciej Janowski, když za celé odpoledne přišel o bod pouze s Martinem Vaculíkem. Slovák mířil na nejvyšší metu, jenže v úvodním výjezdu třinácté jízdy vymetl díru a na poslední chvíli zachránil bod na úkor náhradníka René Vidnera. Nakonec skončil třetí, když ho předčil Darcy Ward. Rázem bylo zaděláno na pořádné drama, nebo stejný počet bodů jako Australan měli v celkové klasifikaci i Maciej Janowski a Maksims Bogdanovs. O titulu rozhodoval rozjezd, v němž Darcy Ward záhy ukázal výfuk Macieji Janowskemu a Maksimu Bogdanovsovi.

Co nikdo nečekal
Poslední závod finálové série mistrovství světa juniorů by pro leckterého pořadatele představoval vrchol sezóny. Pardubický klub ho ovšem dokázal začlenit do rámce svého plochodrážního super víkendu. Organizace si vyžádala mnohé novinky. Uzavřené parkoviště vzniklo přímo na horní plošině depa a účastníci Zlaté přilby mohli obsadit boxy až po finalistech juniorského mistrovství světa.

Jako vedoucí muž šampionátu přijel do Svítkova Lotyš Maksims Bogdanovs. Po úvodních kolech v Gdaňsku a v Daugavpilsu měl dvoubodový náskok před Patrickem Hougaardem. Jenže dánského závodníka nezastihnul dnešní mítink v optimálním rozpoložení. V rozjížďce s číslem tři skončil poslední a poté dokázal přidat pouze čtyři druhá místa.

Šance na stupně vítězů se tím pádem rozplynula. O medaili přišel i Artjom Laguta, jehož od průběžného vedení dělily čtyři body. Ve stejné jízdě, v níž Patrick Hougaard rozehrál své účinkování nulou, dojel těsně před ním. V rozjížďce s číslem osm se v první zatáčce dostal okolo Matěje Kůse za záda vedoucího Kevina Wölberta.

Přišla ovšem poslední zatáčka a ruský závodník v ní přeletěl saltem přes přední kolo. A protože stejně jako Vadim Tarasenko včera při Zlaté stuze odmítl lékařské ošetření, byl z dalšího průběhu závodu diskvalifikován.

Ani Maksims Bogdanovs ovšem neměl jednoduchou roli při obraně svého průběžného vedení. V rozjížďce s číslem dvě ho odvedl Martin Vaculík. O čtyři jízdy později se sice v prvním oblouku probil před Vadima Tarasenka, avšak vedoucí Patryk Dudek už byl mimo pásmo možného ohrožení.

Naopak Darcy Ward a Maciej Janowski se rázně vydali za eliminací své čtyř, resp. pětibodové ztráty. Australan záhy po startu rozjížďky s číslem tři předčil Patryka Dudka a v sedmé jízdě ohlídal kousající Martina Vaculíka a Juricu Pavlice. Polák předvedl v úvodní sérii neuvěřitelnou věc, když se ve čtvrté jízdě probil z posledního místa na první!

Nejprve mu pomohla chyba Franka Fachera, jenž záhy klesl na poslední příčku. Další postup si už musel vydřít. Na začátku třetího kola za sebou nechal Vadima Tarasenka, aby v posledním oblouku před cílem sebral tři body Juricu Pavlicovi. Druhý triumf hned po přestávce měl Maciej Janowski snazší. Stačilo mu jen v prvním výjezdu podjet Reného Bacha.

Nečekané rozuzlení bitvy o titul
Jak Darcy Ward, tak Maciej Janowski po dvou sériích na čele průběžné klasifikace osaměli. Jenže Maksims Bogdanovs si uvědomoval hrozící nebezpečí z jejich strany. Rozjížďku s číslem devět vyhrál ve stylu start – cíl právě před australským obhájcem titulu. Lotyšovi nahrál rovněž výsledek dvanácté jízdy. Martin Vaculík se v ní totiž rychle dostal zezadu na vedoucí příčku. A Maciej Janowski byl první v řadě pronásledovatelů, kteří se museli dívat na jeho záda.

Slovenský závodník tak vyrovnal bodové skóre obou dosavadních suverénů. Avšak hned po přestávce o své spoluvedení přišel. Sice perfektně odstartoval, avšak v první zatáčce vymetl díru. „Byla tam nerovnost a zvedlo se mi to,“ vyprávěl později. Nezbylo mu než bojovat a na poslední chvíli zachránit aspoň bod, by o něj český náhradník René Vidner urputně bojoval.

Vzápětí na sebe narazili Darcy Ward a Maciej Janowski. Polák měl vrch už od vylétnutí pásky. Před Darcyho Warda se natlačil Kevin Wölbert, avšak s ním si Australan poradil už v prvním výjezdu. Spodní stranou se posunul před Němce a záhy atakoval i Macieje Janowskeho. Leč jeden z největších polských talentů poslední doby na čele nezaváhal.

Souboj o titul mistra světa se dramatizoval víc a víc. Maksims Bogdanovs neměl zjevně svůj den. A co prve získal porážkou Darcyho Warda ztratil v šestnácté jízdě. Patrick Hougaard ho po startu odstrčil a Lotyš klesl až na poslední příčku. Velké úsilí mu přineslo jeden bod, avšak česká část tribun z toho neměla radost. Okradeným se totiž stal Matěj Kůs.

Lotyš ztrácel i nadále. V devatenácté jízdě šel po vylétnutí pásky tvrdě po Macieji Janowskem. Avšak Polákovu cestu do vedení zkřížit nedokázal, navíc sám se stal obětí nájezdu Denise Anderssona v zatáčce u depa ve druhém okruhu. Právě tady se rozhodlo, že nezíská titul mistra světa.

V průběžné klasifikaci ho dohonil Maciej Janowski. Vzápětí se k nim přidal i Darcy Ward, suverénně triumfující v závěrečné rozjížďce. Pořadí závodu bylo jasné. Maciej Janowski zvítězil před Darcy Wardem a Martinem Vaculíkem, jenž své předchozí zaváhání vykompenzoval triumfem v rozjížďce s číslem osmnáct. O mistru světa však musel rozhodnout tříčlenný rozjezd.

Darcy Ward v něm nezaváhal. Svým protivníkům zahrál velké sólo a podruhé v řadě se stal juniorským králem modré planety. Maciej Janowski skončil jako vicemistra, když v první zatáčce odrazil smělý nájezd Maksima Bogdanovse. Ten devalvoval své počáteční čtyřbodové vedení a skončil až třetí.

Český přínos
Závod bohužel nevyšel Matěji Kůsovi. V úvodní jízdě dojel druhý za Denisem Anderssonem, aby pak dodával jen horší výsledky na evidentně pomalejším motocyklu. Až v poslední sérii inkasoval opět dva body. Vzápětí hodně pospíchal, protože ho zítra čekalo utkání polské ligy v Gdaňsku a v pondělí závěrečný podnik českého šampionátu.

Obě české divoké karty Václav Milík a Jan Holub se spíše soustředily na sbírání zkušeností. Nejlépe se prezentoval Václav Milík. Úhelným kamenem tohoto primátu se stal vzájemný souboj obou Čechů. V něm jim sekundoval ještě náhradník Roman Čejka, a který skončil ve prospěch Pardubičana. Ten projel cílem druhý za Juricou Pavlicem. Jan Holub měl o sérii dříve honičku, když po vjezdu na ovál musel odstavit svůj motocykl. „Asi svíčka nebo zapalování,“ krčil rameny. Naštěstí mu mechanik Jakub Fencl dovezl náhradní stroj včas.

Roman Čejka naskočil do závodu až po vyloučení Artjoma Laguty. Hodně si divil, jak je svět rychlý, by sám po zranění oproti včerejšku zrychlil. Druhý náhradník René Vidner měl blízko k bodu, avšak nakonec ho Martin Vaculík přece jen ve třinácté jízdě udolal.

Hlasy z depa
„Jsem šastný,“ říkal na tiskové konferenci Maciej Janowski, vítěz závodu a čerstvý vicemistr světa. „Darcy byl nejlepší a znovu získal titul mistra světa. Dnes to nebyl můj den, ale můj čas ještě přijde. Letos vyhrál ten, kdo byl nejkonzistentnější celou sezónu a to byl Darcy.“

„Dráha byla odlišná od toho, než jsem jel minule,“ přemítal Darcy Ward. „Neměl jsem trénink a nastavil motocykl, že Pardubice budou hladké, ale čekala mě tu hlubina. Rozhodovaly starty a já jsem rád, že jsem obhájil. Formát třech závodů je lepší než jedno finále, ale určitě bych to už nerozšiřoval o další. Tři jsou tak akorát.“

„V té jedné jízdě byla nerovnost,“ vyprávěl Martin Vaculík. „Zvedlo se to, ale konečně jsem na pódiu. Můj pohled na celý šampionát je, že Gdaňsk a Daugavpils nebyly podle mých představ. Teď je třeba se zkoncentrovat na příští rok a pogratulovat zbývajícím třem. Seriál je vyrovnanější než finále, vyrovnanější jezdec vyhrává. Kdo má lepší celou sezónu, vyhrává.“

„Nevím, co se dělo,“ krčil rameny Maksims Bogdanovs. „Neměl jsem svůj den. Nesedlo mi to a neudržel jsem svůj náskok.“

„S těma závodníkama, co tu jeli, jsem byl rád, že jsem se jich vůbec držel,“ říkal Václav Milík na rovinu. „Příští rok to snad bude lepší. Přineslo mi to zkušenosti, určitě hodně zkušeností s takovejma dobrejma jezdcema.“

„Hodně slabý,“ nešetřil Jan Holub sebekritikou. „Zkušenosti to byly, ale dívat se na ně pořád zezadu, to není ono! Jejich kombinézy znám nazpamě. Příště to bude už lepší…“

„Dneska to byla dobrá zkušenost,“ pochvaloval si Roman Čejka. „Svez‘ jsem se s dobrejma jezdcema. Jsou moc rychlí. Už jsem jel zase plnej‘ kotel, ale jsou i tak rychlejší. Ale moc rád jsem se s nima svez‘.“

1. Maciej Janowski, PL 3 3 2 3 3 14
2. Darcy Ward, AUS 3 3 2 2 3 13
3. Martin Vaculík, SK 3 2 3 1 3 12
4. Kavin Wölbert, D 0 3 3 1 3 10
5. Jurica Pavlic, CRO 2 0 3 3 2 10
6. Dennis Andersson, S 3 1 1 3 2 10
7. Maksims Bogdanovs, LAT 2 2 3 1 1 9
8. Patryk Dudek, PL 2 3 1 2 0 8
9. Patrick Hougaard, DK 0 2 2 2 2 8
10. Rene Bach, DK 1 E 1 3 1 6
11. Matěj Kůs, CZ 2 1 0 0 2 5
12. Vadim Tarasenko, RUS 1 1 E 2 1 5
13. Frank Facher, D 0 2 0 1 1 4
14. Václav Milík, CZ 1 1 2 0 0 4
15. Jan Holub, CZ 0 0 1 0 T 1
16. Artjom Laguta, RUS 1 F – – – 1
17. Roman Čejka, CZ (res) 0 0 0
18. René Vidner, CZ (res) 0 0

Foto: Pavel Fišer (digitální aparát Canon EOS D Mark II)