Maksims Bogdanovs zaranžoval plochodrážní premiéru lotyšské hymny

AKTUALIZOVÁNO – FOTO

Pardubice – 1. října
S bezmála hodinovým zpožděním začal dnes šestatřicátá Zlatá stuha, po dvou letech opět pod umělým osvětlením. Horkým kandidátem na vítězství se stal Artjom Laguta. Procházel závodem s absolutní bravurou. Vyhrával jednu jízdu za druhou a v rozjížďce s číslem pět dokonce zlepšil čerstvý traový rekord Tai Woffindena z 64,94 na 64,09 sekund. Skvěle odstartoval i ve finále, avšak po chybě na protilehlé rovince úvodního kola klesl za Maksima Bogdanovse a Lasse Bjerreho. Místo ruské hymny se tak hrála lotyšská, v Čechách při ploché dráze vůbec poprvé. Nejlepší z našich byl Michael Hádek, jenž protnul metu finále jako pátý.

Premianti české juniorky postupují
Účastníci finálové části mistrovství světa juniorů se rozdělili do dvou skupin. Početnější, do níž se zařadili také Matěj Kůs a Martin Vaculík dnes absolvovala pouze trénink, zatímco ta druhá se pustila do bojů o Zlatou stuhu.

Prudké slejváky se negativně podepsaly na stavu dráhy. Pořadatelé se ovšem ze všech sil snažili dostat ji do regulérního stavu. Své dočasné pracoviště opouštěli mnohdy až těsně před rozbřeskem. Václav Milík starší dokonce neváhal přijet ze svého statku s vlastním traktorem.

Povrch oválu měl na konec hodně daleko do své proslulé takřka betonové tvrdosti. Závodníci s ním měli problémy, stál za řadou pádů, ale také za dvojnásobným překonáním osm let starého rekordu Lukáše Drymla. Ten při extralize objel čtyřikrát svítkový ovál v čase 67,15. Tai Woffinden to dnes v rozjížďce s číslem tři zvládl za 64,94. O dvě jízdy později byl Artjom Laguta ještě rychlejší a hodnotu nového rekordu posunul na 64,09.

Právě ruský závodník, který si triumfem v challenge otevřel dveře do elitní společnosti SGP 2011, se zdárně jal plnit úlohu favorita dnešního klání. Po třech sériích byl jediný, na jehož kontě se skvělo dvanáct bodů. Mimo jiné se vypořádal také z oběma nejlepšími Čechy dnešního podniku, Janem Holubem a Michaelem Hádkem.

S jednobodovým odstupem mu však na záda dýchala hned čtveřice pronásledovatelů. Maksims Bogdanovs prohrál s Tai Woffindenem, který podlehl Lasse Bjerremu, jemuž zase sebral bod Michael Hádek. A Plzeňan se musel sklánět před Artjomem Lagutou, který na něho v rozjížďce s číslem pět odstartoval.

Artjom Laguta prodloužil sérii své neporazitelnosti i ve třinácté jízdě. Tai Woffinden se zapletl do duelu o druhé místo s Ludvigem Lindgrenem a ve svůj prospěch ho vyřešil až ve třetím kole. Nicméně celá trojice byla za semifinálovou vodou. V rozjížďce s číslem patnáct Maksims Bogdanovs odvedl Michaela Hádka. Ale i on se mohl chystat na semifinále, stejně jako Jan Holub, jenž prve prohrál s lepšícím se Rakušanem Lukasem Simonem. Staršího Plzeňan bodově předčil ještě Lasse Bjerre, když v poslední rozjížďce základní části vyřešil Tobiasze Musielaka.

Znovu nejlepším Čechem a tentokrát i se vzpomínkami
Z šesti českých reprezentantů našli cestu mezi nejlepší desítku pouze oba Plzeňané. Velikánské ambice dravého Václava Milíka naneštěstí vzaly za své už v rozjížďce s číslem dvě. V úvodním výjezdu se mu motocykl vzepjal na zadní a Ludvig Lindgren se mu už nestačil vyhnout.

„Natáhlo mě to, ubral jsem, ale šlo to ještě víc a šel přes mě ten Lindgren,“ vyprávěl pardubický junior, jenž byl jako viník kolize diskvalifikován. Připouštěl, že ho pád psychicky rozhodil. V desáté jízdě se ovšem blýsknul, když odstartoval za Michaelem Hádkem a z výjezdu šel se zvednutým předním kolem před něho.

Ve třetím okruhu se v zatáčce u depa dostal příliš daleko z ideální stopy, čehož plzeňský závodník nemohl nevyužít. Kvůli pádu Dina Kovačiče se stejně musela rozblikat červená světla. Při repete si už Michael Hádek ohlídal mladého Pardubičana, jemuž posléze k postupu scházel jeden jediný bod.

Roman Čejka si koncem srpna na svítkovském ovále zlomil prst u ruky. O zítřejší finále juniorského mistrovství světa však nechtěl přijít. Stejně tak o Zlatou stuhu, která po zrušení posledního kola juniorských družstev ve Slaném odstartovala jeho závodnický comeback. Vzhledem ke stavu dráhy a dlouhé pauze bylo dvanácté místo úměrným výsledkem. Michal Dudek se předvedl hlavně v osmé jízdě. Dlouho vodil Lukase Simona. Poté z druhé příčky vypadl Dino Kovačič bezmocně kroutící plynovou rukojetí. Jenže Rakušan slánského soka na cílové metě předčil. A ke všemu motor Michala Dudka nepřežil třetí sérii. S technickými trably sváděl boj i René Vidner.

Oba čeští semifinalisté se dostali do jedné skupiny. V té první si postup hladce vyjeli Maksims Bogdanovs a Lasse Bjerre. Nakonec i Tobiasz Musielak, když v nájezdu do druhé zatáčky podjel Simona Nielsena. Druhé semifinále opanoval Artjom Laguta. Michael Hádek profitoval z chyby Tai Woffindena a ve druhé zatáčce druhého kola poskočil z třetí příčky na druhou. V dalším okruhu Angličan vyrobil na stejném místě prakticky stejnou chybu. Stála ho postup, nebo z ní tentokrát vytěžil Ludvig Lindgren.

Zatímco Jan Holub skončil celkově devátý, Michael Hádek se chystal na svůj finálový start. Dával si na čas. Na rošt přibyl jako poslední, když z časového termínu zbývalo pouhých sedmnáct sekund. Po vylétnutí pásky vystřelil kupředu Artjom Laguta. Chyba na protilehlé rovince ho ovšem stála vedení a nakonec i vítězství.

Maksims Bogdanovs a Lasse Bjerre jeli okamžitě před ruským borcem, jenž se dočkal své první porážky celého dnešního večera. Michael Hádek se nakonec probil na páté místo před Tobiasze Musielaka. Nejlepším Čechem se stal už předloni, kdy shodou okolností skončil rovněž pátý. Jenže po závodech skončil s těžkým otřesem mozku v nemocnici a vzpomínky na finále s kolizí s Hynkem Štichauerem mu jaksi vymizely z paměti.

Hlasy z depa
„Nejlepší Čech jsem byl už předloni, ale nepamatuju si to,“ vrátil se Michael Hádek o dva roky zpátky, kdy se po karambolu ve finálové jízdě dostal do nemocnice s otřesem mozku. „Dnes jsem se zezačátku nemoh‘ srovnat, ale pak dobrý. Jakž takž mi to šlo. V Pardubicích je pro mě každej‘ závod dobrej‘. A co jezdím trávu a dlouhou, už mi ani nevadí, že tady není betonka.“

„Dráha byla zajímavá, ale dalo se na tom jet,“ vyprávěl Jan Holub. „V semifinále jsem neodjel. Od prken jsem s tím nic nevymyslel. Byla to těžká skupina, možná v tý druhý by to bylo lepší.“

„Po tom pádě jsem byl rozhozenej‘,“ připouštěl Václav Milík. „Natáhlo mě to, ubral jsem, ale šlo to ještě víc a šel přes mě ten Lindgren. Ke konci závodu to už bylo lepší, ale starty pořád stály za prd. Aspoň jsem v tý konkurenci dostal nějaký zkušenosti.“

„Jel jsem až tady bez tréninku,“ komentoval Roman Čejka svůj závodní comeback. „A na takový dráze. Bylo to hodně hluboký a tahavý na ruce. A já s tou rukou měsíce necvičil.“

      SF1 SF2 FIN
1. Maksims Bogdanovs, LAT 3 4 4 4 15 1.   1.
2. Lasse Bjerre, DK 3 4 4 4 15 2.   2.
3. Artjom Laguta, RUS 4 4 4 4 16   1. 3.
4. Ludvik Lindgren, S 3 3 2 2 10   3. 4.
5. Michael Hádek, CZ 4 3 4 3 14   2. 5.
6. Tobiasz Musielak, PL 2 3 3 3 11 3.   6.
7. Tai Woffinden, GB 4 4 3 3 14   4.  
8. Lukas Simon, A 2 3 3 4 12 5.    
9. Jan Holub, CZ 3 2 1 3 9   5.  
10. Simon Nielsen, DK 2 2 2 2 8 4.    
11. Václav Milík, CZ X 1 3 2 6      
12. Roman Čejka, CZ 1 2 1 2 6      
13. Josh Auty, GB 4 E – – 4      
14. Joe Jacobs, GB 1 0 2 1 4      
15. Matija Duh, SLO E 0 2 1 3      
16. Michal Dudek, CZ 1 2 E – 3      
17. Dennis Pedersen, DK 1 1 0 1 3      
18. Vadim Tarasenko, RUS 2 F – – 2      
19. René Vidner, CZ E 1 E E 1      
20. Dino Kovačič, CRO X E X – 0      

Poznámka: Vadim Tarasenko byl vyloučen ze závodu, protože se odmítl podrobit lékařskému vyšetření po svém pádu.

Foto: Martin Búri