Růžená stojí za největší šroubkařskou akcí posledních let u nás

Růžená – 29. ledna
Zítřejší druhé kolo českého šampionátu ledařských dvojic bude mít předkrm v podobě exhibice na šroubkách. Akce začíná úderem dvanácté a představí se v ní Vladimír Višváder, Pavel Fuksa, Jan Holub, Miroslav Vondráček, Michaela Krupičková se stopětadvacítkou a Američan Harold Hardke. I když se nejedná o oficiální závod, je to přece jenom výrazný krok k renesanci českých šroubků.

„Ti kluci nemají ještě licenci, proto to nemůže být nic bodovaného,“ vysvětluje Petr Moravec, předseda VV SPD, proč klasické motocykly nebudou zítra za zamrzlé ploše rybníku Pařezitý závodit v oficiálním klání. „Bude to skutečně jenom taková legrace.“

Nicméně ohlášená jména jsou zárukou, že se bude dozajista na co dívat. Především Vladimír Višváder a Pavel Fuksa nasbírali už spousta závodních zkušeností v Unně, Telfordu či v Sasku.

Naděje, že by se po osmnácti letech mohli i čeští diváci dočkat oficiální akce, je však stále živá. „Bude to zatím jen exhibice,“ říká Miroslav Topinka z pořadatelského týmu. „Zatím to u nás nikdo nezkoušel, ty kluky jsme neviděli na dráze, tak se zatím ještě závodit nebude. Prozatím chceme divákům ukázat, že to vůbec existuje. Ale pokud by to k tomu bylo, a našlo se dost jezdců, uvažujeme do budoucna i o regulérním závodě.“

Šroubkařská historie:
V Čechách se poprvé závodilo se šroubky počátkem roku 1987 v Pardubicích. V letech 1990 a 1991 proběhly na hokejovém hřišti dokonce dva ročníky Ceny zimního stadiónu. Především ten první byl pojatý jako obrovská show a pořadatelé lákali diváky i na striptýz.

Motocykly se samořeznými šroubky v kolech se představily rovněž na stadiónech v Karlových Varech, Milevsku a Benešově u Prahy. V roce 1992 se pardubická Cena zimního stadiónu přesunula do Hradce Králové. A nastal útlum.

Další akce nepřekonaly rámec tréninků a exhibic. Ty pořádal Klabo tým v Milevsku, Táboře a Českém Krumlově. Před deseti lety v Táboře se divákům poprvé představil tehdy čtrnáctiletý Zdeněk Simota. Ten se objevil i před čtyřmi lety při ledařském mistráku v Českých Budějovicích. Loni se zase divákům v Osečně předváděl bývalý chabařovický závodník Miroslav Vondráček.

Foto: archív Vladimíra Višvádera