Holické ryby zůstávají v bezpečí, i když rybáři zrušili nedělní závod

Pardubice – 26. února
Mrazy k nám přišly sice pozdě, ale přece. A tak se na přetřes dne opět dostává otázka pořádání ledové ploché dráhy. A vskutku, již v neděli měla startovat družstva na rybníku Hluboký v autokempu v Holicích v Čechách. Chyběl jen souhlas rybářů, kteří ovšem nakonec ledařský závod skáceli. Pro nadcházející víkend se zatím nepodařilo najít jinou lokalitu, avšak na příští týden byly potvrzeny Opatovice nad Labem a Kopřivnice. V tomto ohledu však ledy mohou prohrát závod s časem, jelikož meteorologové slibují oteplení.

 

Že závodní motory ruší spící ryby, se báli již ve třicátých letech

Ještě dnes dopoledne se zdálo, že nedělnímu závodu v Holicích nestojí nic v cestě. Chyběl jen souhlas rybářů, jimž rybník v místním autokempu patří. Na podzim do něho nasadili spoustu nových ryb, a přestože se zdálo, že jejich ano plochodrážnímu závodu je pouhopouhou formalitou, opak se bohužel ukázal pravdou.

Obava, že hluk závodních motorů probudí ryby, které se zvednou ode dna, přimrznou zespodu k ledovému příkrovu, je stará jako samotné české ledy. Již ve třicátých letech se s ní potýkal pražský Jawa Club, který nakonec v Jevanech uspořádal první ledovou plochou dráhu v naší zemi. Nicméně za dalších osmdesátých let se nikdy nic takového nestalo.

V Opatovicích nad Labem by se mohlo jet za týden v sobotu

Každopádně s holickým závodem je tak či onak amen. Přitom okolnosti mu byly příznivě nakloněny, protože se ve startovní listině mohli objevit holandští závodníci, kteří budou ve čtvrtek v Berlíně bojovat o německý titul.

„Tento víkend se zatím hledají lokality a možnosti,“ nechce Petr Moravec, předseda plochodrážní sportovní komise hodit ručník do ringu. „Předpověď na další týden není dobrá…“

V Kopřivnici by příští neděli svůj individuální titul obhajoval Jan Klatovský

Jenže Radek Hutla a spol. se z ruského turné vrátí zřejmě až někdy ve středu, takže na přípravu závodu by mu zbyl setsakramentsky krátký čas. V sobotu 10. března však chce pořádat mistrovský závod v Opatovicích nad Labem. Druhý den si termín pro ledařský mítink vyhradila Kopřivnice.

Protože mistrovství světa má volný víkend, mohl by se obou závodů zúčastnit také Jan Klatovský. Zatímco není jasné, zda by se v Opatovicích konal šampionát jednotlivců či družstev, na severu Moravy by každopádně proběhl individuální šampionát.

Foto: Mirek Horáček a Karel Herman