Češi v akci 155

V uplynulém týdnu jsme v Čechách viděli plochou dráhu v Liberci, kde čtvrté kolo domácí juniorky dalo najevo, že i dvanáct mužů ve startovní listině může produkovat dramatickou podívanou. Smutnější zprávy dorazily z Werlte, jelikož se ani Josef Franc, ani Richard Wolff nedostali dál z dlouhodrážního challenge. V zahraničí se naši borci činili na ligové bázi, o čemž vás přesvědčí dnešní tradiční pondělní kompilace. Dnešní den přinesl rovněž zprávu, že se do Anglie vrací Hynek Štichauer.

 

Václav Milík startoval v nejvyšších ligách Velké Británie a Polska
Václav Milík startoval v nejvyšších ligách Velké Británie a Polska

Jako první se z našich závodníků dostal do akce Václav Milík. Jeho King’s Lynn v pondělí zamířil v rámci britské Elite League do Belle Vue, který nakonec vyhrál 55:35. Pardubičan inkasoval čtyři body (2 1 0 0 1). Do klasifikace nejvýraznějším způsobem promluvil hned v rozjížďce s číslem tři. Z ní byl Kenneth Bjerre diskvalifikován kvůli pádu a Václav Milík se vklínil mezi Scotta Nichollse a Craiga Cooka.

Václav Milík se ve Velké Británii představil hned ve středu. King’s Lynn vrátil Belle Vue pondělní prohru a triumfoval doma 49:41. Pardubický závodník tentokrát dosáhl pět bodů (0 1 2 1 1). Druhé místo vyjezdil v rozjížďce s číslem deset, kdy spolu s Kennethem Bjerrem protnul metu za Matejem Žagarem.

Mezitím se v úterý v duelu švédské Elitserien Rosspiggarna Hallstavik vs. Ikaros Smederna Eskilstuna představil Martin Vaculík. Vinou deště se stihlo pouhých deset rozjížděk, po nichž se skóre zastavilo na nerozhodných 30:30. Slovenský borec vyjel na ovál v rozjížďkách s čísly čtyři a devět a v obou případech se vracel do boxů jako vítěz.

Matěj Kůs - při červencovém šampionátu dvojic stínovaný Josefem Francem - prožívá v Premier League skvělé období
Matěj Kůs – při červencovém šampionátu dvojic stínovaný Josefem Francem – prožívá v Premier League skvělé období

O Matěji Kůsovi poslední dobou slýcháme jen v samých superlativech. A nejinak tomu bylo při čtvrtečním prvním kole čtvrtfinále KO Cupu, v němž byl nejlepším mužem večera. Redcar v něm doma porazil Edinburgh 37:35 a pražský závodník projel cílem jako vítěz ve třetí, páté, deváté i dvanácté jízdě. Pro Medvědy šlo však o Pyrrhovo vítězství, protože jejich dánské duo Jan Graversen a Lasse Bjerre skončili s vážnými úrazy v nemocnici. Mítink se tím pádem hodně natáhl a prošvihl povinnou večerku, takže musel být ukončen po dvanácti jízdách.

V pátek nad monarchií královny Alžběty II. hodně pršelo a dešťové kapky se postaraly o ortel hned pěti závodů. Mezi nimi byl i duel Scunthorpe vs. Plymouth. Zdeněk Simota se tím pádem dostal do akce až v sobotu. A nutno říci, že opět exceloval.

Aleš Dryml září v barvách Lublinu
Aleš Dryml září v barvách Lublinu

Plymouth porazil před zraky svého domácího publika Edinburgh 48:42. Zdeněk Simota se ozdobil třinácti body s jedním bonusem (3 3 1 3 3). Z jeho triumfů v rozjížďkách s čísly dva, sedm, dvanáct a čtrnáct se vymyká třetí místo z jedenácté jízdy. V ní spolu s Kyle Newmanem rozdělili tandem Brady Kurtz a Justin Sedgmen a přivezli domácím remízu.

Ve stejný den se Matěj Kůs představil na hostování v Berwicku, za nějž závodil loni. Bandité v odvetě čtvrtfinále KO Cupu ovšem podlehli Rye House 40:50. Hosté vlétli do závodu jako rozjetý buldozer a domácím nezbylo, než se pokusit o zvrat. Do tohoto konceptu patří i Pražanův triumf v desáté jízdě, kdy spolu s třetím Fernandem Garciou přivezli 4:2 na úkor Robina Aspegrena a Liama Carra. Matěj Kůs dobyl pro Berwick čtyři body (1 0 3 0).

Na hostování se Matěj Kůs objevil rovněž včera. Vypůjčil si jej Peterborough ke svému výjezdu do Glasgowa. Dramatické utkání přerušil déšť po rozjížďce s číslem deset za stavu 31:29. Tu shodou okolností vyhrál Matěj Kůs, který zaznamenal sedm bodů (1 1 2 3), avšak jeho kolega Emil Grondal byl v cíli až za domácím duem Nick Morris – Victor Palovaara.

V barvách Glasgow se záhy objeví Hynek Štichauer. Skotský klub dnes ohlásil podpis smlouvy s pardubickým závodníkem.

Eduard Krčmář se po výhře v Liberci dočkal také triumfu v Gdaňsku
Eduard Krčmář se po výhře v Liberci dočkal také triumfu v Gdaňsku

Jedenácté kolo měla včera na programu polská extraliga. Zielona Gora musela skousnout nejen další dopingovou aféru, kdy na Aleksandra Loktajeva praskl vykouřený joint marihuany, ale také porážku od Tarnowa 43:47. Martin Vaculík se na ní podílel deseti body (3 1 3 2 1). Wroclaw si přijela do Grudziadze pro prohru 47:43. Václav Milík vyjel do rozjížděk s čísly jedna a pět, ale vrátil se pokaždé bez bodu.

Ve druhé lize Pila doma porazila Lublin 59:31, v jehož barvách Aleš Dryml inkasoval devět bodů a dva bonusy (3 1 3 1 1). Ve vítězné sestavě však byl Eduard Krčmář, jehož Gdaňsk se vypořádal se svými hosty z Krosna 57:32. Slánský junior, který se k Baltu přesunul rovnou z Liberce, měl deset bodů se třemi bonusy (2 1 2 3 2).

Ilustrační foto: Pavel Fišer (digitální aparát Canon EOS D Mark IV) a Drahoš Palán