Češi v akci 154

Nejmladší adepti plochodrážního řemesla při čtvrtečním pražském Speedway Mini Cupu. A borci z opačného pólu věkového spektra o dva dny později v Pardubicích a do toho flat track, který na českou závodní scénu přináší i konstruktérský aspekt jako naposledy motocyklové sprinty před nějakými třiceti lety. Takový byl týden českého plochodrážního fanouška. Jan Kvěch se vrátil s bronzovou medailí z evropského poháru kolibříků, zatímco evropský travnatý šampionát se našim reprezentantům nevyvedl. Pravidelný kompilační seriál magazínu speedwayA-Z vás dnes vezme do Anglie, Polska, Francie, ale také na Slovensko, kde místní titul nadále odolal českým útokům. Na stupně se však dostal Jan Boháč při historicky prvním závodě dlouhé dráhy v novodobém pojetí na Slovensku.

 

Netradičně rušné pondělí

Josef Franc s ostatními závodníky v Marmande
Josef Franc s ostatními závodníky v Marmande

Ještě minulý týden začínaly Češi v akci až v úterý díky švédské Elitserien, nicméně dnes mám dva důvody začít již pondělkem. Ten první je, že se v předvečer francouzského státního svátku dobytí Bastily konal v Marmande pouťák na travnaté dráze, k němuž se vypravil i Josef Franc.

Cílem finálové jízdy se jako první prohnal Erik Riss následovaný Joonasem Kyllmäkorpim a Richardem Hallem. Mathieu Tresarrieu upadl a Fredrik Lindgren byl diskvalifikován. Josef Franc díky sedmi bodům v základní části pronikl do semifinále, kde mu však dva body za třetí místo na postup nestačily.

„Nejlepší závody, co jsem tam kdy byl,“ nešetřil pražský závodník superlativy po svém návratu domů. „Úroveň byla špičková, diváků víc než na finále mistrovství světa. Nešly mi starty, dvě jízdy byly dobrý, ale jinak na hovno a tak jsem nepostoupil.“

Eduard Krčmář v barvách Swindonu
Eduard Krčmář v barvách Swindonu

V pondělí zažil svůj druhý start v britské Elite League Eduard Krčmář. Jeho Swindon doma porazil Poole 50:42. Slánský závodník si připsal dva body (1 1 0 0), přičemž pro první svůj bod musel více než půl kola utíkat. Ve středu King’s Lynn na své dráze vyhrál nad Wolverhamptonem 56:37. Václav Milík však byl v sestavě jen jako rider replacement, jelikož jeho naražené zápěstí z Poole z minulého týdne potřebovalo klid.

V úterý proběhlo další kolo švédské Elitserien. Ikaros Smederna ve své Eskilstuně podlehla Rospisggarně Hallstavik 39:51. Martin Vaculík rozehrál závod triumfy v rozjížďkách s čísly čtyři a osm. Pak přišla nula z desáté jízdy, když se mezi něj a Andrzeje Lebeděvse vklínili Mikkel Michelsen a Przemyslaw Pawlicki.

Vzápětí Slovák vyhrál ještě jednou a nakonec byl třetí za svým kolegou Andreasem Jonssonem, když spolu vyjeli remízu proti Mikkelu Michelsenovi a Magnusi Zetterströmovi. Suma sumárum deset bodů s jedním bonusem (3 3 0 3 1).

 

České hody v Premier League

Takhle se Matěj Kůs radoval s Josefem Francem před čtrnácti dny ve Slaném, důvod k radosti měl ale i minulý týden
Takhle se Matěj Kůs radoval s Josefem Francem před čtrnácti dny ve Slaném, důvod k radosti měl ale i minulý týden

Ve čtvrtečním duelu Premier League Redcar vs Newcastle si Matěj Kůs mohl připadat jako robot naprogramovaný na samé trojky. Pražan vyhrál postupně třetí, pátou, devátou a dvanáctou jízdu. Až v rozjížďce s číslem patnáct, před jejímž startem za stavu 47:40 již domácí Medvědi nemohli prohrát, vyšel bodově naprázdno. Lasse Bjerre ale díky vítězství před Antonem Rosenem a Ludvigem Lindgrenem dosáhl Redcar remízy. Individuální skóre Matěje Kůse se počítalo snadno (3 3 3 3 0 = 12).

V pátek v Edinburghu však Matěj Kůse vyjel na ovál pouze jednou. Ve třetí jízdě upadl Erik Riss a on dojel s Jonasem B. Anderssonem na remízu proti Kevinu Wölbertovi. Jeden bod s jedním bonusem se však nepočítá stejně jako výsledek 16:14 po pěti jízdách, než první závod čtvrtfinále KO Cupu mezi Edinburghem a Redcarem vzala voda. Náhradní termín byl stanoven na první srpnový den.

sam
Zdeněk Simota na cestě na závody

Skvěle se v pátek vedlo rovněž Zdeňku Simotovi. Se čtrnácti body a jedním bonusem (3 2 3 3 3 0) se stal nejlepším mužem večera. Vítězné tažení začal v rozjížďce s číslem dvě, v osmé jízdě byl druhý za svým kolegou Mortenem Risagerem. Další trojky inkasoval v jedenácté, dvanácté a čtrnácté jízdě. Jeho nula v rozjížďce s číslem patnáct přišla, až v momentě, kdy Plymouth měl vítězství nad Workingtonem v kapse. Konečné skóre 50:40.

Včera se v Polsku konala jen extraliga. Eduard Krčmář se ale v sobotu představil v závodě o Pohár svatého Dominika v Gdaňsku. V týmu Mladých hvězd zaznamenal dvě vítězství, ale také pád, po němž závod nedokončil (3 0 3 F/R -). Jeho družstvo však nakonec triumfovalo o bod před Skandinávií (33), Červenobílými (30) a Slovany (17).

Martin Vaculík prožil podařenou neděli. Jeho Tarnow doma rozdrtil Grudziadz 55:35 a on mu přispěl třinácti body s jedním bonusem (3 3 3 3 1). Pouze Artjom Laguta jej dokázal v patnácté jízdě porazit. Wroclaw si přijela do Zielonej Gory pro porážku 50:40. Václav Milík (1 0 0 0) inkasoval svůj jediný bod na úkor Grzegorze Walaska hned v rozjížďce s číslem jedna.

 

Dva dny v Žarnovici

Petr Popelka byl jediným Čechem v žarnovickém závodě veteránů
Petr Popelka byl jediným Čechem v žarnovickém závodě veteránů

V sobotu se ve slovenské Žarnovici konal mezinárodní závod veteránů. Po základní části byli z početného jednatřicetičlenného startovního pole nejlepší Vladimir Trofimov (16), Vladimir Kolodij (16), Anton Wannasek (14) a Ján Mesiárik (13). Vladimír Višváder (11) byl desátý, Petr Popelka (5) dvaadvacátý a Gašpar Forgáč (0) jednatřicátý.

Memoriál Ladislava Eliáše: Zdeněk Holub, Marcin Rempala a Tomáš Suchánek
Memoriál Ladislava Eliáše: Zdeněk Holub, Marcin Rempala a Tomáš Suchánek

Ve finále do 55 let triumfoval Vladimir Trofimov před Vladimirem Kolodijem, Romanem Špitalerem, Imre Fogasem mladším a Jánem Mesiarikem. Finále nad 55 let poznamenal těžký pád Laszlo Meszarose. Naštěstí se nepotvrdily zvěsti o zlomené noze a Maďar se po závodech objevil v hospůdce na Kolkárně jen s naraženinami a zhmožděninami. Opakovačka přinesla pořadí Anton Wannasek, Heinrich Schatzer, Petro Fedyk a Imre Fogas starší.

Mistrovství Slovenska: Marcin Rempala, Stanislaw Burza a Norbert Magosi
Mistrovství Slovenska: Marcin Rempala, Stanislaw Burza a Norbert Magosi

Včerejší Memoriál Ladislava Eliáše přinesl triumf Marcinu Rempalovi (16). Na dalších příčkách se umístili Zdeněk Holub (14) a Tomáš Suchánek (12). Patrik Búri (9) byl desátý, Jan Holub (7) dvanáctý, Patrik Mikel (3) patnáctý a Michal Tomka (2) devatenáctý.

Marcin Rempala se kvalifikoval rovnou do finále slovenského šampionátu, zbylých deset absolvovalo semifinále, v nichž vypadli mj. Tomáš Suchánek a Patrik Búri. Ve finále se mistrem stal Stanislaw Burza, na stupně vítězů se dostali ještě Marcin Rempala a Norbert Magosi. Zdeněk Holub upadl a do opakované jízdy nenastoupil.

Jan Boháč, Anton Wannasek a Tomáš Kis stojí na póidu vloženého závodu dlouhodrážních motocyklů
Jan Boháč, Anton Wannasek a Tomáš Kis stojí na póidu vloženého závodu dlouhodrážních motocyklů

Součástí včerejšího slovenského šampionátu byl i vložený závod dlouhodrážních motocyklů. Karel Kadlec nakonec nedorazil, takže Jan Boháč půjčil svůj motocykl s ležatým motorem Tomáši Kisovi, který se po ukončení své plohcodrážní kariéry věnuje flat tracku.

„Super, krásná dráha,“ liboval si Jan Boháč. „V první jízdě jsem podjel Wannaska, nečekal, že to dám pod něj. Ve druhý jízdě jsem ho honil a skončil těsně za ním. V tý třetí naložil svýmu GM a ujel mi.“

Na stupních vítězů stál tedy nejvýše Anton Wannasek, rakouský veterán se slovenskou licencí. Jan Boháč byl druhý a Tomáš Kis třetí.

 

Foto: archív Josefa France, Eduarda Krčmáře a Zdeňka Simoty a Mirek Horáček, ilustrační Pavel Fišer (digitální aparát Canon EOS D Mark IV)