Češi v akci 153

V pondělí byli ve Slaném korunováni Václav Milík s Alešem Drymlem za mistry republiky ve dvojicích. A pak se nad českými ovály rozhostilo ticho, které rušilo jen víkendové soustředění SCM v Divišově. Nepočítáme-li pouťáky v Tarnowě a v Poznani, dostali se čeští závodníci do akce jen ve Velké Británii. Eduard Krčmář tady debutoval v Elite League, Zdeněk Simota opět zajel dvouciferné skóre a Matěj Kůs rozhodně zase nelétal nízko, byť čtvrteční triumf Redcaru řešila SCB až předevčírem. A světe, nebo spíše Česká republiko div se, ale na vztyčený prst se díval i v našich poměrech takřka nedotknutelný rozhodčí.

 

Británie otáčí plochodrážním světem

Od minulého týdne jezdí v Elite League nejen Václav Milík, ale také Eduard Krčmář
Od minulého týdne jezdí v Elite League nejen Václav Milík, ale také Eduard Krčmář

Naši procházku po zahraničních oválech začínáme tradičně úterní Elitserien. Rospiggarna Hallstavik doma prohrála 38:52 s Dackarnou Malilla. Martin Vaculík v její sestavě zažil skvělé okamžiky. V desáté jízdě spolu s Andreasem Jonssonem dovezl triumf 5:1 a ob jednu rozjížďku později porazil Nicki Pedersena a Michaela Jepsena Jensena. Na konec se mu však nevyhnuly dvě nuly ze čtrnácté a patnácté jízdy. Dal tedy dohromady osm bodů se dvěma bonusy (2 1 2 3 0 0).

Ve středu se poprvé v letošní sezóně Václav Milík podíval do Poole, s nímž loni slavil titul v Elite League. Tentokrát hostoval za Lakeside, který si přijel pro drtivou prohru 60:30. Pardubický závodník se na oné třicítce podílel dvěma body (0 2 0 E). Dosáhl je v rozjížďce s číslem šest, když se vklínil mezi Dakotu Northa a Kacpera Gomolskeho, zatímco jeho parťák Andreas Jonsson neproměnil žolíka v bodový zisk.

Matěj Kůs nelétá nízko
Matěj Kůs nelétá nízko

Strhující závody viděli ve čtvrtek v Redcaru. Duel Premier League skončil těsným vítězstvím domácím Medvědů nad Somersetem v poměru 48:45. Matěj Kůs exceloval čtrnácti body (0 2 6* 3 3 0). Když se však z třetí jízdy vrátil s nulou, nikdo nemohl tušit, že se Pražan stane nejlepším mužem dne, s nímž se hodnotou skóre bude měřit pouze Brady Kurtz.

Právě Australan, jehož jsme viděli v pardubickém semifinále juniorského mistrovství světa, pražského borce porazil v rozjížďce s číslem pět. Do osmé jízdy vjel Matěj Kůs jako joker a vrátil se do depa se šesti body. Další jeho triumfy následovaly v rozjížďkách s čísly devět a dvanáct. Nakonec přišla v nula v rozjížďce s číslem patnáct, v níž ovšem Lasse Bjerre druhou příčkou pojistil triumf domácích.

Jenže poražený Somerset vyrukoval s protestem, že Matěj Kůs neměl právo absolvovat osmou jízdu místo Jana Graversena. Ten dostal status rider replacement, protože si údajně přivodil zranění při práci na svých motocyklech v dílně. Britská plochodrážní komise SCB kauzu vyhodnotila jako změť pochybení a přehlédnutí. Matěj Kůs startoval jako žolík sice neoprávněně, nicméně nešlo ze strany Redcaru o úmysl, ale přehlédnutí, které navíc sudí před závodem podpořil argumentem, že místo Jana Graversena může jet jedině on a oba náhradníci.

Ondřej Smetana se chystá na ovál v Poznani
Ondřej Smetana se chystá na ovál v Poznani

Přihlédl také ke skutečnosti, že po skončení osmé jízdy nikdo neprotestoval. Nebylo divu, Redcar stále prohrával 24:27. Kouč hostů se ozval až po rozjížďce s číslem dvanáct, kdy Matěj Kůs svým druhým triumfem poslal Medvědy o bod do čela. SCB celou záležitost uzavřel, že šlo o vážné opomenutí ze strany rozhodčího, který si neověřil klíčové informace. Následoval apel nejen na sudí, ale i promotéry a kouče, kteří na rozdíl od naší ploché dráhy hrají v prestižních ligách stejnou roli jako arbitr, aby si pro příště dávali větší pozor. Výsledek 48:45 však zůstal platný.

Matěj Kůs pokračoval ve skvělých výkonech i v pátek, kdy hostoval v barvách Peterborough. Scunthorpe své hosty porazil 47:43 a Pražan byl se třinácti body a jedním bonusem (3 2 3 2 3 0) nejlepším mužem dne. Teprve v desáté jízdě jej pokořil Thomas Jörgensen a bodově naprázdno vyšel až v patnácté jízdě. V sobotu Pražan hostoval za Berwick, na jehož domácí dráze se na výsledku 42:48 podílel sedmi body (2 0 3 2 0).

Karel Kadlec netrpí nouzí po závodech
Karel Kadlec netrpí nouzí po závodech

Páteční večer začal skvěle i pro Zdeňka Simotu. Jeho Plymouth přijel do Somersetu k prvnímu čtvrtfinále KO Cupu a on ve druhé jízdě zajistil svým vítězstvím remízu na úkor Paule Starke a Olivera Greenwooda. U nás dobře známý Roland Benkö vyšel naprázdno, což ovšem čekalo i jihočeského borce v rozjížďkách s čísly osm, dvanáct a čtrnáct.

Suma sumárum, Zdeněk Simota tři body (3 0 0 0) a výsledek 53:37. Odveta byla na pořadu již druhý den. Plymouth prohrál i doma, tentokrát 40:50, ovšem Zdeněk Simota byl s jedenácti body (3 1 2 2 3) nejlepším borcem svého týmu. Jeho vrcholy přišly díky triumfům ve druhé a čtrnácté jízdě. Díky součtu skóre 103:77 však do semifinále postoupil Somerset.

Sobotní večer přinesl také debut Eduarda Krčmáře v Elite League. V Leicesteru bodoval v osmé jízdy, kdy Swindonu zajistil dva body druhým místem za Szymonen Wozniakem a před Carlem Wilkinsonem. Skóre závodu bylo 49:42, individuální slánského závodníka 0 0 E 2 0.

Ondřej Smetana stále na svůj debut v polských ligách čeká. Nicméně jeho Poznaň v sobotu pořádal první ze třídílného seriálu pouťáků Lotto Poznaň Speedway Cup. Kvůli nebezpečné dráze byl ukončen po šestnácté jízdě. Pražský junior byl v té chvíli s pěti body (1 1 2 1) jedenáctý. Triumfoval Daniel Pytel (12) a na stupně vítězů se dostali ještě Maciej Fajfer (10) a Lukasz Sowka (10).

V Tarnowě se zase v sobotu konal mezinárodní závod amatérů neboli veteránů o pohár TCL. S kompletem patnácti bodů jej ovládl Anton Wannasek, v rozjezdu čtrnáctibodových o druhé místo se prosadil Heinrich Schatzer na úkor Daniela Nawojczyka. Karel Kadlec (1 3 1 2 2 = 9) skončil pátý, Martin Švestka do závodu nenastoupil.

Foto: Radek Smetana, ilustrační Pavel Fišer (digitální aparát Canon EOS D Mark IV) a Mirek Horáček